Регистрация

Желирано сладко от дюли



Желирано сладко от дюли
Средно   |   Порции 4-6 бурканчета   |   Видяна: 1354

Домашно сладко от желирана дюлева вода или желе от дюли.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Как се прави желе от дюли - това е въпрос, който мнозина, отгледани от бабите си вече пораснали деца си задават, когато се сетят за любимите филийки с масло, бухти или мекици, които са хапвали на село през летните ваканции. Е, не е толкова сложно - доказва го Миро от канала Готвене за начинаещи, правейки страхотно домашно сладко от дюли без плод. От 2 кг. дюли, 3,5 л вода и 750 г захар се получават 4-6 бурканчета от неголемите. Разбира се, трябва и време, но е съвсем лесно.

Дюлите се измиват добре, нарязват се на осмини и се прехвърлят в голяма тенджера. Заливат се с вода, кипват се на силен огън и се оставят да къкрят на слаб около 1:30 часа. Може и 2 часа. След това водата се прецежда, а остатъка от плодовете се изхвърля - той вече е дал своята добавена стойност. Водата се връща отново на котлона, добавят се захарта и листа индрише, ако имате. Оставя се да къкри около 30 минути и редуциране наполовина.

Прави се тест като върху изстудена в хладилника чиния се капва от сиропа и се проверява дали се разтича прекалено. Ако вече дава признаци на желираност, значи е готово. Гледайте видеото, за да разберете как точно да проверите. Добавя се 1 ч.л. лимонтузу или 2 с.л. лимонов сок. През това време бурканчетата се стерилизират във фурната на 80-90 градуса за 10 минути.

Остава да прецедите своето домашно сладко от дюли и да прехвърлите в бурканите. Врътнете хубаво капачките, обърнете с капаците надолу врелите буркани, в които е налят врелия сироп и оставете така за денонощие. След това можете да хапвате или да прехвърлите в зимника за дълго-дълго съхранение. Смятатйте за вечно това желе от дюли, ако капачките не поддават при натиск след охлаждане.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта