Регистрация

Домашни таркиатски мекици с алкохол



Домашни таркиатски мекици с алкохол
Трудно   |   Порции 15 броя   |   Видяна: 1788

Домашни тесто за мекици и мекици с различни форми от него.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Мекиците са традиционна българска закуска, но за съжаление мазничка и калорична, затова се готвят във все по-малко домакинства. Все пак има начин да намалите задържаната в тях мазнина, обяснява Миро от канала Готвене за начинаещи и показва един страхотен трик за по-полезни мекици. В тестото се добавя 1 с.л. твърд алкохол - ром, ракия, водка, коняк - каквото имате. А след това то не задъжа олио в себе си и коричката на тестеното изделие е по-хрупкава.

Тестото се прави от предишната вечер, а на сутринта от него просто се пържат мекиците. В купа се изсипват 250 г кисело мляко и в него се разбива 1/2 ч.л. сода бикарбонат. После се чуква яйце и се бърка. В 80 мл мляко на стайна температура се натрошава 1/3 кубче жива мая и след няколко минути се разбърква. Добавя се към мокрите съставки. Следва да се сипе алкохолът и да се добави 1/2 ч.л. сол и 1 ч.л. захар. А на финала се вкарва брашното - предварително пресято и постепенно при непрестанно бъркане тази смес трябва да поеме около 550 грама.

Тестото се замесва на ръка докато спре да лепне, намазнява се добре с олио и се поставя в намазнена купа. Покрива се със стреч фолио и се прибира за 12 часа в хладилника. А след това от него се оформят мекици, които се пържат в добре сгорещена мазнина. Как можете да ги изрежете и как не задържат олио в себе си - гледайте във видеото.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 12 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта