Регистрация

Домашни сушени домати

Домашни сушени домати
Лесно   |   Порции 2-3 бурканчета   |   Видяна: 1010

Как се правят сушени домати вкъщи?

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1,5 кг твърди червени неголеми домати
  • 1/2 ч.л. сол
  • клонки розмарин
  • скилидки чесън
  • клонки мащерка
  • риган на прах
  • 200-300 мл зехтин

Начин на приготвяне:

1. Измийте добре доматите и разрежете на половинки.

2. Застелете си решетката на фурната с хартия за печене.

3. Всяка половинка домат почиствайте от точицата и след това с чаена лъжичка изгребвайте течната част от сърцевината. Запазете си я за някое готвене, защото тук няма да ви трябва.

4. Редете доматените лодки с отворената страна нагоре върху хартията. Посолете.

5. Бутнете в предварително загрята фурна на 70 градуса за 5-6 часа. Погледнете степента на изсушаване и извадете, когато ви харесва.

6. Вземете малки бурканчета. Зависи от размера на съдинките колко броя ще напълните. На дъното на всяко сложете по късче от клонките розмарин и мащерка, нарязани на едро 1-2 скилидки чесън и поръсете риган. След това наредете доматчета на 2/3 буркан, после пак сложете от подправките, след това допълнете бурканчетата до горе с домати.

7. Подгрейте зехтина без да го кипвате. Когато е врял, но не кипнал, залейте с него съдържанието на бурканите до горе. Затворете с капачки и съхранявайте в хладилник. Сушените домати могат да изкарат няколко месеца в този вариант.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 6 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта