Домашна руска салата
Руска салата с домашно направена майонеза.
Рядко хапваме вкъщи руска салата, но когато решим, че ни се прияла, винаги си приготвяме домашна, защото знаем какво има в нея. Цената на продуктите за направата на 2-2,5 кг е около 12-16 лв, в зависимост от това на какви продукти сте се спряли. Има по-скъп и по-евтин грах от консевра. Има по-скъп и по-евтин колбас, яйца и тн.
Необходими продукти:
- 1 килограм картофи
- 300 грама моркови
- 300 грама грах от консерва
- 300 грама шунка или колбас
- 300 грама кисели краставички
- 3 сварени яйца от свободно отглеждани кокошки
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица горчица
За домашната майонеза:
- 3 яйца
- 300-400 милилитра олио
- 1 лимон
- 1 супена лъжица горчица ( най-добре става с Олинеза)
Начин на приготвяне:
Започваме с приготвянето на домашната майонеза. За целта трябва да имате пасатор. В дълбок и тесен съд (например буркан) чупите три яйца. Когато ги купувате, гледайте срока им на годност, да са произведени максимално скоро. Това е много важно за домашната майонеза – ще консумирате сурови яйца. Към яйцата добавете 300-400 милилитра олио и една супена лъжица горчица. Сложете пасатора на дъното на буркана и го включете, като леко го изтегляте към повърхността. За 10-15 секунди ще имате готова домашна майонеза. Към нея добавете сол на вкус и сока от половин лимон. Пак пасирайте за 10 секунди и оставете майонезата да почине в хладилника.
На салатата:
Сварявате картофите и морковите. Режете ги на кубчета и ги добавяте в съд с подходяща големина. Към тях прибавяте нарязаните кисели краставички и консервата грах (отцедена). Нарязвате и колбаса и го прибавяте към останалите продукти. Най-накрая добавяте яйцата и горчицата. Добавете сол на вкус и сложете домашно приготвената майонеза. Разбъркайте внимателно и опитайте. Ако има нужда от още сол или обичате салатата с повече кисели краставички или с повече горчица, добавете ги смело според вкуса си. Нека престои в хладилник за няколко часа и тогава консумирайте.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ