Регистрация

Домашна руска салата

Домашна руска салата
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 11739

Руска салата с домашно направена майонеза.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Рядко хапваме вкъщи руска салата, но когато решим, че ни се прияла, винаги си приготвяме домашна, защото знаем какво има в нея. Цената на продуктите за направата на 2-2,5 кг е около 12-16 лв, в зависимост от това на какви продукти сте се спряли. Има по-скъп и по-евтин грах от консевра. Има по-скъп и по-евтин колбас, яйца и тн.

Необходими продукти:

  • 1 килограм картофи
  • 300 грама моркови
  • 300 грама грах от консерва
  • 300 грама шунка или колбас
  • 300 грама кисели краставички
  • 3 сварени яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица горчица

За домашната майонеза:

  • 3 яйца
  • 300-400 милилитра олио
  • 1 лимон
  • 1 супена лъжица горчица ( най-добре става с Олинеза)

Начин на приготвяне:

Започваме с приготвянето на домашната майонеза. За целта трябва да имате пасатор. В дълбок и тесен съд (например буркан) чупите три яйца. Когато ги купувате, гледайте срока им на годност, да са произведени максимално скоро. Това е много важно за домашната майонеза – ще консумирате сурови яйца. Към яйцата добавете 300-400 милилитра олио и една супена лъжица горчица. Сложете пасатора на дъното на буркана и го включете, като леко го изтегляте към повърхността. За 10-15 секунди ще имате готова домашна майонеза. Към нея добавете сол на вкус и сока от половин лимон. Пак пасирайте за 10 секунди и оставете майонезата да почине в хладилника.

На салатата:

Сварявате картофите и морковите. Режете ги на кубчета и ги добавяте в съд с подходяща големина. Към тях прибавяте нарязаните кисели краставички и консервата грах (отцедена). Нарязвате и колбаса и го прибавяте към останалите продукти. Най-накрая добавяте яйцата и горчицата. Добавете сол на вкус и сложете домашно приготвената майонеза. Разбъркайте внимателно и опитайте. Ако има нужда от още сол или обичате салатата с повече кисели краставички или с повече горчица, добавете ги смело според вкуса си. Нека престои в хладилник за няколко часа и тогава консумирайте.

 

Добър апетит!

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта