Регистрация

Домашна моцарела от краве мляко



Домашна моцарела от краве мляко
Средно   |   Порции 1   |   Видяна: 1652

Как се прави моцарела от непастьоризирано мляко?

Оцени рецептата
Любима рецепта

Може ли да се направи домашна моцарела? Разбира се! А как точно става, показват в канала Dazzle Spoon като приготвят традиционното италианско сирене само с три продукта - мляко (но най-добре да е домашно), сол и оцет. По традиция моцарелата се прави от биволско мляко, защото е по-маслено, ала и кравите могат да услужат за една порция домашно сирене.

Литър млкяко се кипва и се вари минута. После се оставя да се охлади до около 40 градуса - да е топло, но да не пари на ръцете. Постепенно в него при непрестанно бъркане се добавят 6 лъжици оцет. Той трябва да е истински винен 6%-ов. Може да потрябва и по-голямо количество - с лъжичка-две отгоре. Влакната се отделят от воднистата част на млякото и се оформят в традиционната моцарела топка. Тя се замесва на ръка и се дърпа настрана.

А отделилата се течност се кипва отново и в нея се разтваря 1 с.л. сол. Тук идва неприятната част от работата. Докато саламурата е още гореща моцарелата се топи в нея и се разстила и премесва. Добре е да повторите упражнението поне 5 пъти. Как точно се прави - гледайте във видеото. Следва да топнете вече добре оформената моцарела в ледена вода за 10 минути. След това е готова за хапване - същата на вкус като събратята си в хранителната верига, ала най-вероятно тази е приготвена с по-качествени продукти и без изкуствени добавки.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта