Регистрация

Домашен печен картофен чипс с подправки

Домашен печен картофен чипс с подправки
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 958

Печени картофи на фурна с хрупкава коричка и аромат на чесън.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 800 г картофи
  • вряла вода
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 ч.л. универсална подправка за супи и ястия
  • 2 ч.л. чесън на прах
  • 1/2 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне:

1. Картофите измийте добре и по възможност не белете. Хубаво е да имате големи картофи, но да не са твърде стари - така ще стане най-вкусно.

2. Разполовете всеки картоф през средата на дебелината и после нарежете половинките на полумесеци с дебелина около 1,5 см.

3. Прехвърлете картофите в купа и залейте с вряла вода, която да ги покрива. Оставете така 15 минути.

4. Оплакнете във водата от кисненето и прехвърлете в хавлиена кърпа. Подсушете и изсипете в суха купа.

5. Залейте със зехтина, разбъркайте, поръсете подправките и разбъркайте отново.

6. Застелете тава с хартия за печене и подредете картофите в нея като ги редите без да се допират. Може да се наложи да печете две тави едновременно. В този случай увеличете времето за готвене с по 5 минути на тур.

7. На първи тур пъхнете картофите в предварително загрята фурна на 200 градуса и дръжте 15 минути. За две тави - 20 минути. След това извадете и с щипки обърнете всяко парче.

8. Върнете във фурната за 10 минути или 15 минути, ако са две тави. После извадете, изчакайте 5 минути да се поотлепят от хартията и прехвърлете в плато или индивидуални порции.

9. По желание поднесете със сос за топкане - кетчуп, чеснов, млечен, майонезен или барбекю.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта