Регистрация

Домашен пастет от пилешки дробчета с масло



Домашен пастет от пилешки дробчета с масло
Средно   |   Порции 600 г   |   Видяна: 2161

Домашен пилешки пастет с лук, чесън, бахар и мащерка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Пастетът е изискано френско ястие, което обаче се е превърнало в България в нарицателно за бърза бедняшка или студентска закуска, защото хората масово си купуват готов пастет от хранителната верига, а не си правят домашен такъв. Но истината е, че той може да бъде луксозен крем за мазане на хляб, който да вдигне класата на закуската или предястието. Как се прави това - покзва Миро от канала Готвене за начинаещи.

За направата на домашен пастет се почстват от кървави петна и жили 500-600 г пилешки дробчета и се нарязват на едро. Наситняват се мащерка, глава лук и 1-2 скилидки чесън, смилат се или се намачкват 2-3 зърна бахар и готвенето започва. 40 грама масло се разтапят на слаб огън в касерола и се оставят да кипнат, за да поизври от водата им и да се получи пречистено масло, подобно на техниката за направа на гхи. В тиган се сгорещява малко парче масло и в него се запържват лукът и чесънът. После се обавят дробчетата и се готвят до побеляване от всички страни. Овкусяват се със сол, пипер, мащерка и бахар и след няколко минути се заливат с 30 мл бренди или десертно вино.

Когато алкохолът изври, съдържанието на тигана се изсипва в купат на блендера, добавят се 200 грама масло и се смила на гладък крем. Прехвърля се в правоъгълна купа, застлана със стреч фолио и се залива с пречистеното масло. Оставя се да се охлади и после се пъхва в хладилника. Можете да хапвате директно след направа, но ще е по-рядко. А след сгъстяване и стягане на маслото става идеален. Съхранява се до 4-5 дни в хладилк.

А как да си направите слако от лук и как можете да сервирате пастета - гледайте цялото видео по-горе.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта