Регистрация

Джинджифилов локум

Джинджифилов локум
Средно   |   Порции 10   |   Видяна: 4325

Локум с аромат на рози и джинджифил.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 ч.ч. захар
  • 4 1/2 ч.ч. вода
  • 2 ч.л. лимонов сок
  • 1 1/4 ч.ч. царевично нишесте
  • 1 ч.л. калиев битартарат
  • 1 1/2 с.л. розова вода
  • 4 с.л. сок от настърган джинджифил
  • нарязан кристализиран джинджифил
  • 1 ч.ч. пудра захар

Начин на приготвяне:

1. Намаслете 30-сантиметров квадратен. Постелете найлоново фолио по дъното и стените.

2. В тенджера с дебело дъно, смесете на умерен огън захарта, 1 1/2 ч вода и лимоновия и джинджифилов сок. Разбъркайте докато захарта се разтвори и сместа заври. Намалете огъня и оставете да къкри на слаб огън, без да разбърквате, докато достигне температура от 115°С на термометъра за сладкиши. Свалете съда от огъня.

3. В друга голяма тенджера сложете на умерен огън 1 ч царевично нишесте и калиевия битартарат. Постепенно прибавете, като разбърквате, останалите 3 ч вода, докато не останат бучки. Бъркайте непрекъснато, докато сместа заври и се сгъсти до лепкава паста.

4. Бавно прибавете горещия сироп от захар, вода и лимоново-джинджифилов сок при сместа с царевичното нишесте, като разбърквате непрекъснато. Намалете котлона и оставете да къкри, като разбърквате, за да не залепне за около 1 ч или докато стане с бледо-златист цвят.

5 Прибавете розовата вода и капка оцветител за сладкиши (по желание).

6. Сложете кристализирания джинджифил и изсипете всичко в приготвения съд. Разпределете равномерно и охладете до стайна температура. Оставете да престои непокрито цяла нощ, за да се стегне.

7. Пресейте пудрата захар и останалото 1/4 ч царевично нишесте върху голяма дъска за рязане. Сложете локума отгоре и го нарежете на квадрати с намаслен нож. Оваляйте в захарната смес, така че всяко локумче да се покрие хубаво.

8. Поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта