Регистрация

Гръцки козунак с анасон и сусам

Гръцки козунак с анасон и сусам
Средно   |   Порции 1 хляб   |   Видяна: 1546

Гръцки великденски хляб със сушени плодове и анасонов аромат.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кубче жива мая
  • 100 г захар
  • 110 мл мляко
  • 700 г брашно (плюс още за размесване)
  • 125 г масло на стайна температура
  • щипка сол
  • лимонова кора
  • 50-70 г сушени плодове по избор
  • 1/2 ч.л. смлян анасон
  • 1 с.л. сусам
  • 1 жълтък
  • олио за намасляване

Начин на приготвяне:

1. Млякото стоплете, но не прегрявайте. Добавете 1 с.л. захар, 1 ч.л. брашно и натрошете вътре маята. Оставете на топло място в стаята да се активира маята.

2. Брашното пресейте в тава, добавете солта, анасона, останалата захар, лимоновите корички, маслото и сушените плодове.

3. Оформете кладенче и изсипете вътре млякото с маята. Започнете да месите докато не стане еластично и нелепкаво тесто.

4. Прехвърлете в намаслена купа, намажете с малко олио отгоре и покрийте съда със стреч фолио. Дръжте на топло, за да втаса. Изчакайте около час.

5. Набрашнете си плота, прехвърлете тестото на него и започнете да месите. Колкото и да ви се струва готово, трябва да месите усърдно поне 10 минути. Така ще се получи апетитната влакнеста текстура.

6. Намазнете си формичка с високи бордове. Ако ще сплитате козунака, разделете тестото на три части и направете традиционна плитка за коса. Прехвърлете в тавичката, намажете кората с олио и оставете да втаса за още 30 минути.

7. Разбийте жълтъка и с четка намажете втасалия козунак. След това поръсете със семена сусам. Можете да добавите и други ядки по избор.

8. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 45 минути. Ако видите, че горната кора започва да изгаря, извадете веднага или смъкнете на по-ниско ниво.

9. Извадете от тавата чак след като се охлади, защото иначе рискувате да се накъса.

Добър апетит!

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта