Регистрация

Великденски кекс с мая и шоколад



Великденски кекс с мая и шоколад
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1644

Бабка - тестено руло с шоколад за Великден.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 26.03.2018

Месенето на козунаци е трудоемка задача, която отнема време и енергия, а крайният резултат понякога се различава от търсения ефект за великденски сладкиш. Затова Лора и Стоян предлагат да си направим великденски кекс. Той няма да ви спаси от месенето, но ще намали усилията по удрянето на тестото в плота и работата с жива мая и много яйца. Този кекс представлява сплетен на козунак тестен сладкиш с аромат на ванилия и ром и плънка от наситен шоколад.

Започваме с тестото като в купа смесваме сухите съставки - брашно, щипка сол и пакет суха мая. След това в друг съд разбиваме жълтъците с млякото, ванилова захар, есенция ром и бяла захар. После изсипваме течните съставки при сухите и замесваме тесто. Прехвърляме на плота и в процеса на месене вкарваме и маслото в него. То трябва да е на стайна температура. След това оставяме да втаса.

През това време правим шоколадовата плънка като разтапяме шоколад и масло на водна баня. Щом се втечнят, добавяме в тях пудра захар, какао на прах, разбит белтък и щипка сол. Втасалото тесто се разточва на кора, намазва се с шоколадовия крем, завива се руло и се усуква като двоична плитка. Прехвърля се в тава, застлана с хартия за печене. Втасва повторно, намазва се с белтък и се поръсва с кристална захар. А след това се пече на 160 градуса с вентилатор или на 180 градуса без вентилатор за 45 минути.

След изваждане имате симбиоза между кекс и сладкиш с идеалната форма за Великден.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта