Регистрация

Бигос - зеле с наденица и свинско

Бигос - зеле с наденица и свинско
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1637

Полски Бигос - свинско с кисело зеле, гъби, бекон и наденица като отговор на българската капама.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 40 г сушени гъби или 300 г пресни
  • 2 с.л. олио
  • 1 кг прясно зеле
  • 1,3 кг кисело зеле
  • 800 г свинско месо + 2 с.л. олио
  • 5 зърна бахар
  • 10 зърна черен пипер
  • 3-4 карамфилчета
  • 2 дафинови листа
  • 300 г бекон
  • 2 глави лук
  • 300 г наденица
  • черен пипер на вкус
  • 150 мл червено вино
  • 1 с.л. мед

Начин на приготвяне:

1. Ако използвате сушени гъби, ги залейте с топла вода и оставете да се отпуснат за 12 часа. Ако пък сте избрали пресни - нарежете ги на тънки полумесеци.

2. Наситнете двата вида зеле и нарежете на хапки свинското месо.

3. В тенджера сгорещете 2 с.л. олио, изсипете прясното зеле и гответе на умерен огън 5-6 минути.

4. Добавете киселото зеле и гъбите (ако сте ги киснали, отцедете водата), разбъркайте и оставете да къкри на слаб към умерен огън.

5. В тиган сгорещете 2 с.л. олио и запържете свинските хапки на умерен към слаб огън за 10 минути.

6. Прибавете свинското в тенджерата, пуснете зърната бахар, карамфила, черния пипер и дафиновите листа. Разбъркайте и оставете да къкри под капак 1 час.

7. Нарежете наденицата на кръгчета или полумесеци, бекона - на лентички, а лука - на кубчета.

8. Прехвърлете бекона в тиган и подгрейте. Печете няколко минути докато се посгърчи, след това добавете лука, гответе до леко позлаяване, добавете и наденицата и гответе още 7-8 минути като бъркате на слаб огън.

9. След като е изтекъл 1 час от къкренето на ястието, добавете съдържанието на тигана, залейте с виното, сипете меда и черен пипер на вкус и размешайте. Похлупете и оставете да се готви още час на слаб огън.

10. Извадете дафиновите листа и сервирайте ястието.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта