Регистрация

Бабиният постен боб с целина

Бабиният постен боб с целина
Лесно   |   Порции 3-5   |   Видяна: 4979

Боб чорба със запръжка без брашно от чушки и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 грама боб
  • вода
  • връзка прясна целина – листа и стебла
  • 1-2 червени сладки пресни чушки
  • 1 голяма глава лук
  • 50-70 мл растителна мазнина
  • чубрица
  • червен пипер
  • лют пипер (по желание)
  • сол
  • джоджен

Начин на приготвяне:

1. Накиснете поне 12 часа по-рано боба в студена вода, за да не продължи сякаш безкрайно варенето му.

2. Преди да започнете термичната обработка изсипете водата, измийте зърната, отцедете и налейте нова вода така че да покрие с поне 3 пръста зърната.

3. Кипнете боба, оставете да поври 3-5 мин. и сменете водата му. След това го оставете да къкри до готовност с нова вода на умерен огън. Не слагайте никакви подправки.

4. Когато зърната са готови и щом духнете срещу тях, се олюспват добре, махнете боба от огъня.

5. Запържете в тиган до покафеняване нарязания на ситно лук с чушките, нарязани на лентички. Щом запръжката е готова, с решетъчна лъжица отцедет и прибавете в тигана 2/3 от бобените сварени зърна. Пържете няколко минути и изсипете съдържанието на тигана обратно в тенджерата.

6. Върнете супата на огъня и ако ви се струва гъста, долейте още малко вода. Сипете подправки на вкус, добавете наситнената целина и варете още 10-тина минути. 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта