Арменски мацун от пресечено мляко
Арменско ястие с извара и плодов аромат.
Необходими продукти:
- 2 литра мялко
- 250 мл кисело мляко
- 150 мл плодов йогурт за пиене
Начин на приготвяне:
Арменският мацун е ферментирал млечен продукт, който представлява нещо средно между извара и младо сирене. В оригиналната рецепта прясното мялко не се пресича с кисело, а с останал мацун от преди. Така се получава традиционния специфичен вкус. Мнозина смятат ястието за гнусно, защото напомня на развалено мляко, но здравословните му качества са основният мотиватор мацунът да продължава да се прави и днес. Може да бъде приготвен както в сладък, така и в солен вариант, като позволява импровизации с добавките. Можете да сложите от себе си мед или захар, а ако искате да го опитате в по-автентичен вариант - чесън, анасон, кориандър и сол. Ето обаче моята рецепта за мацун, който става хем сладникъв, хем полезен.
1. Кипнете млякото и щом заври, го пресечете като добавите киселото мляко. Ако не се образува традиционната извара, капнете няколко капки лимонов сок.
2. Махнете от огъня след 5 минути кипене, през което непрестанно трябва да бъркате.
3. Добавете плодовия йогурт и разбъркайте отново. По желание можете да подсладите с мед.
4. Оставете в хладилник за няколко часа, а след това прецедете и си хапнете само твърдата част.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ