Регистрация

Американски парти свински пържоли на шиш

Американски парти свински пържоли на шиш
Средно   |   Порции 8   |   Видяна: 1241

Мариновани вратни пържоли на бавен огън с глазура от домашен барбекю сос с пикантна нотка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 с.л. кафява захар
  • 2 ч.л. сол
  • 2 с.л. сладък червен пипер
  • 2 ч.л. суха горчица - ако имате (ако не - пропуснете)
  • 1 с.л. млян кимион
  • 1 с.л. чесън на прах или на гранули
  • лют пипер на вкус и по желание
  • 1 с.л. сух кориандър
  • 1 с.л. лук на прах
  • 1 ч.л. черен пипер - млян
  • 1 с.л. пушен червен пипер - ако имате
  • 8 големи сочни свински пържоли (най-добре вратни)
  • 1 много голям картоф за основа на шишовете
  • 2 шиша

За соса:

  • 120 мл кетчуп
  • 60 г кафява захар
  • 2 с.л. мед или меласа
  • 2 с.л. оцет
  • 2 с.л. сос уорчестър или 1 ч.л. лют пипер
  • 1 с.л. лют пипер на люспи
  • 1,5 с.л. горчица
  • 1 с.л. сладък червен пипер

Начин на приготвяне:

1. В купичка смесете сухите съставки за сухата марината - 3 с.л. кафява захар, 2 ч.л. сол, 2 с.л. сладък червен пипер, 2 ч.л. суха горчица - ако имате, 1 с.л. млян кимион, 1 с.л. чесън на прах или на гранули, лют пипер на вкус, 1 с.л. сух кориандър, 1 с.л. лук на прах, 1 ч.л. черен пипер и 1 с.л. пушен червен пипер. Разбъркайте добре. Намажете пържолите с тази смес и приберете в хладилник за 2-3 часа. Извадете от хладилника 30 минути преди готвене.

2. Ако ползвате дървени шишове, ги накиснете във вода.

3. Разполовете картофа и го поставете в тава с разреза надолу. Забодете двата шиша в двете половини картоф и ги сложете една до друга. След това върху двата шиша набучете пържолите като разминавате посоката им, за да остава разстояние между месата. Получава се своеобразен домашен грил или грил за дюнер - идеята е много практична. Откъсенете си един или два големи листа алуминиево фолио и завийте целите дюнери като пробиете фолиото в горната част на шишовете, за да полепне върху месото.

4. Така увития дюнер пъхете във фурната изправен върху картофите. Може да се наложи да печете на свалена тава до най-долното ниво на печката, защото кулата все пак е висока. Загрейте я предварително на 160 градуса, а когато пъхнете пържолите, намалете на 150 и пуснете вентилатор. Оставете да се готви 2:30 часа.

5. Направете соса като кипнете заедно продуктите за него в касерола и оставите да къкрят на слаб огън 5-6 минути след завиране. Бъркайте периодично.

6. Махнете фолиото и с четка намажете соса върху пържолите или по-точно тази част от тях, която позволява да бъде намазана - все пак са наредени почти плътно върху шишовете и в сърцевината си се застъпват. Върнете ги обратно във фурната без да покривате с фолио, спрете вентилатора и увеличете на 160 градуса. Печете 20-30 минути - докато прецените, че са готови.

7. След изваждане намажете с остатъка от соса и поднесете кулата цяла. Много е ефектно и красиво. Гостите и семейството ще го оценят.

 

Източник: YouTube/Tasty

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта