Регистрация

Агнешко по индийски с оризова гарнитура

Агнешко по индийски с оризова гарнитура
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 4847

Люто агнешко с доматен сос, подправки и гарнитура от ориз с царевица.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За агнешкото:

  • 150 г агнешка кайма
  • 500 г леко сварено агнешко месо
  • 100-200 мл агнешки бульон
  • 500 г доматено пюре
  • 350 г домати от консерва
  • 250 мл кисело мляко
  • 2 глави лук
  • 20 мл зехтин
  • 4 люти чушки
  • 1 връзка пресен магданоз
  • 6 щипки кимион
  • 6 щипки кориандър
  • 6 щипки канела
  • 6 щипки жълто къри
  • 4 щипки кардамон
  • 4 щипки карамфил
  • 3-4 щипки сол

За ориза:

  • 2 ч.ч. ориз
  • 1 консерва сладка царевица
  • 4 люти чушки
  • ½ бучка масло (75 мл)
  • 8 щипки жълто къри
  • 8 щипки кимион
  • 6 щипки черен пипер
  • 1 с.л. фикс със сушени зеленчуци
  • 6 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

На агнешкото с домати:

1. Нарежете лука на кубчета и го сложете да се запържва в много голям тиган заедно със зехтина.

2. Прибавете каймата, вареното агнешко, нарязано на кубчета, доматеното пюре, бульона, доматите от консерва, нарязани на четвъртини, лютите чушки – нарязани на ситно и оставете да къкри на среден огън за 10 мин.

3. Изсипете подправките, размешайте добре и оставете да къкри още 15 мин, вече на по-слаб огън.

4. Махнете от котлона, изчакайте да изстине около 10-тина мин. и добавете киселото мляко и магданоза, нарязан на ситно.

На ориза:

1. В предварително загрята фурна изсипете ориза с 4 ч.ч. вода.

2. Когато водата почти е извряла, а зърната са понабъбнали, извадете ориза от фурната, добавете подправките, маслото и царевицата (без лютите чушки), сипете още 2 ч.ч. вода, разбъркайте и заравнете леко с шпатула, като оставите дупки, за да може да „диша“ оризът.

3. Печете до готовност.

На сервирането:

1. Насипете част от ориза в малки купички, притиснете го хубаво, за да се натъпче плътно и обърнете купичката в средата на голяма дълбока чиния.

2. Сипете месото с доматения сос около ориза.

3. Забодете по една люта чушка в ориза и сервирайте с печен индийски хляб или топли домашни питки.

 

Забележка: Рецептата се получава много добре и с телешко, но тъй като в индийската култура кравата е свещено животно, ви представям оригинала. Ако нямате религиозно-културни скрупули, опитайте и с друг вид меса.

 

 

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта