Агнешко по индийски с оризова гарнитура
Люто агнешко с доматен сос, подправки и гарнитура от ориз с царевица.
Необходими продукти:
За агнешкото:
- 150 г агнешка кайма
- 500 г леко сварено агнешко месо
- 100-200 мл агнешки бульон
- 500 г доматено пюре
- 350 г домати от консерва
- 250 мл кисело мляко
- 2 глави лук
- 20 мл зехтин
- 4 люти чушки
- 1 връзка пресен магданоз
- 6 щипки кимион
- 6 щипки кориандър
- 6 щипки канела
- 6 щипки жълто къри
- 4 щипки кардамон
- 4 щипки карамфил
- 3-4 щипки сол
За ориза:
- 2 ч.ч. ориз
- 1 консерва сладка царевица
- 4 люти чушки
- ½ бучка масло (75 мл)
- 8 щипки жълто къри
- 8 щипки кимион
- 6 щипки черен пипер
- 1 с.л. фикс със сушени зеленчуци
- 6 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
На агнешкото с домати:
1. Нарежете лука на кубчета и го сложете да се запържва в много голям тиган заедно със зехтина.
2. Прибавете каймата, вареното агнешко, нарязано на кубчета, доматеното пюре, бульона, доматите от консерва, нарязани на четвъртини, лютите чушки – нарязани на ситно и оставете да къкри на среден огън за 10 мин.
3. Изсипете подправките, размешайте добре и оставете да къкри още 15 мин, вече на по-слаб огън.
4. Махнете от котлона, изчакайте да изстине около 10-тина мин. и добавете киселото мляко и магданоза, нарязан на ситно.
На ориза:
1. В предварително загрята фурна изсипете ориза с 4 ч.ч. вода.
2. Когато водата почти е извряла, а зърната са понабъбнали, извадете ориза от фурната, добавете подправките, маслото и царевицата (без лютите чушки), сипете още 2 ч.ч. вода, разбъркайте и заравнете леко с шпатула, като оставите дупки, за да може да „диша“ оризът.
3. Печете до готовност.
На сервирането:
1. Насипете част от ориза в малки купички, притиснете го хубаво, за да се натъпче плътно и обърнете купичката в средата на голяма дълбока чиния.
2. Сипете месото с доматения сос около ориза.
3. Забодете по една люта чушка в ориза и сервирайте с печен индийски хляб или топли домашни питки.
Забележка: Рецептата се получава много добре и с телешко, но тъй като в индийската култура кравата е свещено животно, ви представям оригинала. Ако нямате религиозно-културни скрупули, опитайте и с друг вид меса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ