Регистрация

Пълнозърнест пшеничен хляб с мая

Пълнозърнест пшеничен хляб с мая
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 4800

Домашни питки с дълго втасване.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. мая
  • 2 ч.ч. топла вода
  • 2 ¾ ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
  • 2 ½ обикновено брашно
  • 1 с.л. сол
  • вряща вода
  • олио

Начин на приготвяне:

1. Сложете захарта и маята в 2 ч.ч. топла вода, разбъркайте няколко пъти и след това оставете да постои 10 мин. В голяма купа смесете двата вида брашно и солта. Добавете сместа с маята. Разбъркайте с дървена лъжица, докато тестото започне да се затяга. Сложете тестото върху леко набрашнена повърхност и започнете да го месите 10 мин., докато стане гладко и еластично.
2. Сложете тестото в намазана с олио купа, обърнете го веднъж, за да се намаже цялото с олио. Покрийте купата със стреч фолио или влажна кърпа и оставете да втасва около 1 ½ -2 ч.

3. Ударете тестото в масата няколко пъти и го месете малко (около 3 мин.). Срежете го наполовина и го оформете в два хляба или пък го разделете на 8 части и оформете малки хлебчета. Сложете ги върху тава и покрийте. Оставете да втаса 45 мин.

4. Предварително загрейте фурната до 230°C. Излейте врящата вода в тиган и го сложете под решетката, на която се пече хлябът. Печете хляба 20 мин., докато кората придобие златист цвят. Хлябът е готов, когато чукнете върху него и се чуе кух звук.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 2.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта