Регистрация

Пилето на генерал Цзо

Пилето на генерал Цзо
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 3425

Китайска рецепта с мариновани пилешки хапки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 800 г месо от пилешки бутчета, нарязано на хапки
  • 3 ½ чаши олио
  • 8-12 сушени китайски люти чушки, нарязани на ситно, ако предпочитате ястието да е люто или цели, ако не сте почитател на пикантните храни.
  • ¼ сечуанска люта чушка, смачкана или цяла в зависимост от личните ви предпочитания.
  • ½ чаша ситно нарязан лук
  • около 2 чаши японска галета „Панко”
  • нарязан лук и кориандър за гарниране
  • 2-3 шепи ядки кашу
  • 1 шепа нарязан лук и кориандър на вкус

За маринатата:

  • 1 голямо яйце, разбито
  • ¼ ч. л. сол
  • 1 щипка бял пипер
  • 2 с. л. царевично нишесте

За соса:

  • 2 с. л. тъмен соев сос
  • 1 с. л. млян чесън
  • 1 с. л. настърган пресен джинджифил
  • 2 с. л. сос „Хойсин”
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. оризов оцет
  • 1 ½ ч. л. лъжички китайско оризово вино „Шаосин”

Начин на приготвяне:

1. Смесете съставките на маринатата и залейте с нея пилешкото месо. Разбъркайте, за да се овкусят добре всички хапки и оставете настрани за поне 15 минути.

2. В дълбока купа смесете всички съставки за соса и оставете настрани.

3. Загрейте олиото (можете да използвате фъстъчено олио) в уок на силен огън докато започне да пуши.

4. Една по една оваляйте пилешките хапки в галетата. Притиснете плътно, за да не изпада галетата в олиото, след което поизтръскайте да паднат излишните частици. Изпържете пилешките хапки в сгорещеното олио до златисто. Не е необходимо да са напълно изпържени, по-късно ще последва нов етап на топлинна обработка.

5. Излейте от тигана почти цялото олио, оставете само около 3 с. л. и отново върнете на котлона и включете на силен огън. Когато олиото започне да пуши отново, добавете лютите чушки и ги запържете докато усетите аромата им. Добавете кашуто и пържете докато добие златист цвят.

6. Прибавете пилешкото месо и продължете да пържите докато чушките започнат да изглеждат леко прегорели.

7. Разбъркайте леко соса и залейте с него сместа в тигана. Разбъркайте, за да се овкусят всички хапки, след което добавете ситно нарязания лук. Разбъркате отново и пържете докато лука е почти готов.

8. Сервирайте ястието горещо, гарнирано обилно със ситно нарязан лук и пресен кориандър.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта