Мини-донбури със сьомга
Сьомга по японски.
Необходими продукти:
- 300 г филе от сьомга
- сол
- 1 с.л. саке
- 1 с.л. соев сос
- 1 с.л. мирин
- 2 ч.л. чили олио (или сусамово олио и няколко капки чили сос)
- 1 ч.ч. японски ориз или друг вид ориз по избор, задушен на пара
- препечени семена черен сусам и парченца водорасли за украса
- нарязан див лук (по желание)
- хайвер от сьомга или хайвер от летяща риба (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Отстранете кожата на сьомгата и овкусете месото със сол. Сложете в незалепващ тиган с дебело дъно отстранената кожа (с кожата надолу) и притиснете леко с шпатула, за да не се навие. Сложете до нея овкусеното филе, без да добавяте олио. Гответе за около 5 мин. на средно-слаб огън (или до леко покфеняване), след това обърнете и гответе още 5 мин.
2. Извадете филето от съда, но оставете кожата, като я обръщате от време на време, докато стане много хрупкава и цялата мазнина от нея се отдели. Натрошете с вилица филето и отстранете всякакви останали костички или кожа.
3. Сложете натрошената риба в малка тенджера и сгорещете на средно-силен огън. Добавете сакето, след това разбъркайте хубаво и гответе докато се абсорбира. Добавете мирина и гответе като разбърквате, докато се абсорбира напълно. Накрая добавете соев сос и гответе като разбърквате, докато се абсорбира напълно.
4. Налейте отделилата се мазнина от съда с кожата при натрошената сьомга. Сложете и чили олиото. Гответе до пълна готовност на месото и докато започнат да се появяват някои хрупкави парченца.
5. За поднасяне, сложете сварен ориз (най-добре японски, но може и жасминов) в купа и покрийте с парченцата сьомга. Поръсете със сусамовите семена и водораслите и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ