Регистрация

Класическа шоколадова торта Джирардели

Класическа шоколадова торта Джирардели
Трудно   |   Порции 10   |   Видяна: 3368

Висококачествен шоколадов десерт за изтънчени ценители.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За блатовете:

  • 120 г шоколад Джирардели (използвайте тъмен течен шоколад, ако не намерите оригинала)
  • 1 1/2 чаша горещо кафе (нес или от машина)
  • 3 чаши захар
  • 2 1/2 чаши брашно
  • 1 1/2 чаша неподсладено какао Джирардели (или друг вид чисто какао на прах)
  • 2 чаени лъжички сода за хляб
  • 3/4 чаена лъжичка бакпулвер
  • 1 1/4 чаена лъжичка сол
  • 3 големи яйца
  • 3/4 чаша олио
  • 1 1/2 чаша млечна смес – 1 ½ чаша пълномаслено мляко с 1 ½ лъжичка оцет
  • 3/4 чаена лъжичка качествена ванилия

За глазурата:

  • 340 г шоколад Джирардели
  • 1 чаша пълномаслена сметана
  • 2 супени лъжици захар
  • 2 чаени лъжички царевичен сироп
  • 60 г масло

Начин на приготвяне:

За блатовете:

1. Предварително загрейте фурната на 150 градуса и намаслете две кръгли тави. На дъното им поставете восъчна хартия и намазнена хартия за печене.

2. Разтопете шоколада в микровълнова или на водна баня. След това излейте горещото кафе при тях. От време на време разбърквайте сместа докато се получи гладка течност.  

3. В голяма купа пресейте брашното, захарта, какаото, содата за хляб, бакпулвера и солта. В друга голяма купа разбийте яйцата с миксер докато леко се сгъстят и добият цвят на лимон (около 3 минути с електрически или 5 минути с ръчен миксер.) Бавно добавяйте олио, пълномасленото мляко, ванилия и шоколадовата смес към яйцата, като разбивате до пълното им абсорбиране. Добавете и брашняната смес и отново разбийте. Разделете сместа в двете тави и печете по средата на фурната около час-час и десет минути.

4. Изчакайте блатовете да изстинат напълно. С тънък нож внимателно отделете краищата и обърнете готовите блатове на метални решетки. Внимателно отстранете хартията и оставете да изстиват. Блатовете могат да се приготвят до 1 ден по-рано ако се държат добре увити в найлон на стайна температура или в хладилника.

За глазурата:

1. В тенджерка загрейте сметаната, захарта и царевичния сироп докато заврят на слаб огън, като разбивате докато захарта се разтвори. Свалете от огъня и добавете шоколада. Бъркайте докато се разтопи в сместа. Нарежете маслото на парченца и също сложете в глазурата. Бъркайте докато стане еднородна смес.   

2. Излейте глазурата в купа и оставете да изстива като от време на време разбърквате. Трябва да се стегне и да стане подходяща за намазване, но в зависимост от използвания шоколад понякога се налага да я сложите в хладилника, за да се постигне нужната консистенция.

3. С помощта на дълъг назъбен нож разрежете всеки блат на 2. Намажете от глазурата между всеки 2 блата, както и отстрани и отгоре. 

4. Ако се покрие и държи на хладно, тортата издържа 3 дни. Преди сервиране я оставете да достигне стайна температура.

* Можете да замените шоколада и какаото Джирардели с друг вид изискан шоколад по ваш вкус.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1.40 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. основно
  2. 180
  3. 50
  4. 30
  5. кус
  6. 200
  7. Кое
  8. харти
  9. Бухти
  10. го

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта