Регистрация

Яхния с пилешко и картофи



Яхния с пилешко и картофи
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 3752

Пилешка яхния с картофи и грах.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Домашната яхния е страхотна идея за връщане на модерните начини на хранене към онова, което са завещали бабите ни. Затова и влогърката Милена решава да сподели своята рецепта от детството за мътна пилешка супа или яхния с месо и картофи, която носи вкуса на старите семейни манджички или пък напомня на отминалите времена в детската градина, ученическата и казармената столова или соцзаведението до службата, в което някога са сервирали вкусен обяд.

За да си направим ястието, първо трябва да си сварим пилешки бутчета. По-вкусно е тяхното месо, отколкото сухата гръдна мръвка. А докато кълките кипят (което не отнема много време - и внимавайте да не ги преватите) можем да си нарежем картофите на кубчета и да си наситним лука и магданоза. Ще е хитро, ако в бульона сложим подправки като бахар и дафинов лист, дори резени моркови и лук, защото след това ще имаме уникален домашен пилешки бульон, способен да се впрегне и в други ястия.

Следва да почистим свареното месо от кокала. Ако сте варили колкото време наистина трябва, мръвките ще се отделят лесно от костта, но ще бъдат сочни. После ги нарязваме или накъсваме на не много малки парчета.

В тиган се сгорещява зехтин за готвене или олио, ако няма здравословни претенции. В него се добавя наситнения лук, овкусява се с подправки, залива се с част от бульона, сгъстява се с брашното и се добавят картофените кубчета. После всичко остава да къкри до полуразваряване на картофите. Можете да добавите вегетина по предложение на авторката или просто да сипете още от бульона вместо вода и да подправите със сол. Идва ред на месото и грахта, които достойно влизат в ястието. Ако искате яхния - сипете по-малко вода или бульон. Ако сте решили да хапвате питателна супа - можете да ливнете от сърце.

Остава да покъкри още известно време, да добавите и магданоза, да опитате дали подправките са в перфектен баланс и директно да сервирате, като съветваме да не забравяте и филийките хляб, особено ако сте си сложили и лют пипер, който да превърне старата българска рецепта в огнена идилия.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта