Регистрация

Яйца по швейцарски или принцеси с яйце



Яйца по швейцарски или принцеси с яйце
Лесно   |   Порции 5   |   Видяна: 952

Запечен хляб с яйца, кашкавал, масло и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Яйца по швейцарски - това се оказва рецепта от 1937-а година, която Иван Звездев открива в стара българска готварска книга. Ясно е - може и да се наричат "по швейцарски", ала този тип храна е типично народна. Представлява запечен с много масло бял хляб, който се гарнира с настърган кашавал и яйца с подправки. Може би това е една от първите филии принцеси, появили се в готварските книги. Истината е, че лесно и бързо се приготвя апетитна храна, която блазни сетивата и засища стомаха. Подходяща е както за закуска, така и за други семейни основни ястия. А децата ще си оближат пръстите при вида на тази вкусотия. Как точно се прави, показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев.

Първо тава се маже с масло, за да се пропие то в хляба и да образува хрупкава основа по време на печенето. Следва върху маслото да се подредят филии бял хляб. Върху всяка се оформя кладенче от рендосан кашкавал, а в кладенчето се чуква по яйце. Отгоре се залива с масло и се овкусява със сол, черен и червен пипер и лют пипер по желание. Можете да ръснете и други подправки като чубрица или директно да подправите с шарена сол.

Така надиплените филийки влизат в предварително загрята на 190 градуса фурна и се пекат 10-15 минути според желаната рохкост на яйцето. А после вадите от фурната и директно хапвате - вкусотия върху филия.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 10 мин.
Време за готвене: 25 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта