Регистрация

Ягодов сладкиш от стар козунак с маскарпоне



Ягодов сладкиш от стар козунак с маскарпоне
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 903

Хлебен сладкиш с бял шоколад, ягоди и маскарпоне от стар кекс или козунак.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Покрай Великден, а дори и на Гергьовден, българинът си купува козунаци. Ала всяка вкусотия омръзва и понякога от нея остават количества, които не си заслужава да бъдат изхвърлени. Същото е и със стария кекс, който децата не са доизяли. Тези сладкиши могат да получат нов живот, като участват в направата на апетитен чийзкейк от стар хляб с ягоди, маскарпоне и бял шоколад - истинска сладкарска класика. А как да го направите - показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.

Малко под 1 кг. ягоди се измиват, нарязват на кубчета и изсипват в касерола. Поръсват се със 100 г захар, покапват се с 20-40 мл ароматен ликьор (най-добре портокалов) и се добавя сокът на 2 лайма. Оставят се на котлона на умерен огън и след като закъкрят, се бъркат 1-2 минути. Махат се от огъня. В дурга купа се натрошават 2 бели шоколада от по 100 г и се заливат с 200 мл сгорещена до кипване сметана. Разбърква се до разтваряне на шоколада. Следва постепенно да се налеят още 150 мл сметана, извадена от хладилника и да се разбърка до получаването на гъст шоколадов крем.

Старият козунак или друг сладък хляб се реже на филийки с дебелина около 1,5 см. Долната кора се премахва и заедно с малко ядки се пеква на фурна, колкото да изсъхне. В купа се изсипват 500 г сирене маскарпоне и върху него се рендосва кората на 1 лайм. Разбива се с миксер, а след това постепенно се налива охладеният сос от бял шоколад и разбиването продължава на слаба степен до образуването на лек и ефирен крем.

В правоъгълна тава се подреждат на дъното плътно резени козунак. Поливат се с половината от соса с ягоди, върху тях се изсипва половината от крема маскарпоне и се заравнява. Следва пак плътен пласт козунак, останалия ягодов сос и останалия крем маскарпоне. Отново се заравнява и се покрива със стреч фолио. Влиза в хладилника за 1 нощ.

Следва от изпечените козуначени корички и ядките да се направят трохи в блендер. После сладкишът се проъсва с тях. А след това можете да отрежете на парчета и да сервирате. По желание с украса от пресни ягоди и листа мента. Гледайте видеото на Миро по-горе, за да разберете как точно се прави тази вкусна идилия.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 8 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта