Ябълков пай с карамел на тиган
Ябълков сладкиш на тиган с дъх на ванилия и карамелен сос.
Необходими продукти:
- 1 сладка сочна червена ябълка
- 30 г масло
- 1 с.л. с връх захар
- 1 яйце + 50 г захар
- 100 мл мляко
- 2 с.л. олио
- ванилия - екстракт, есенция, захар (каквото имате)
- 160 г брашно
- 1,5 ч.л. бакпулвер (около 9 грама)
Начин на приготвяне:
1. Измийте добре ябълката и както си е с кората нарежете напречно на 6-7 кръгли парчета през ширината.
2. С капачка от пластмасова бира или със задната страна на метален пош извадете сърцевината от всяко кръгче ябълка.
3. В тиган с незалепващо покритие и диаметър 26-28 см. сложете 20 г от маслото и 1 с.л. захар. Пуснете на умерен огън и бъркайте докато се превърне в карамел. След това наредете в карамела кръгчетата ябълки и махнете от котлона.
4. В купа чукнете яйцето, добавете 50 г захар и разбийте на крем. Сипете млякото, разбийте отново, после и олиото и ванилията и пак разбийте.
5. Пресейте брашното и бакпулвера върху яйчената смес и разбийте финално. Получава се гъсто кексово тесто. Изсипете го върху ябълките и заравнете.
6. Върнете на котлона, пуснете на една идея под средната степен и изчакайте 2-3 минути, за да се загрее. След това сложете капак и оставете да се готви 15 минути.
7. С помощта на чиния обърнете сладкиша. Сложете още 10 г масло на дъното на тигана и щом се разтопи, върнете пая с ябълките нагоре. Сложете капак и гответе още 10-12 минути.
8. Извадете в чиния, изчакайте 5-6 минути да се охлади и поднесете - по желание със заквасена сметана и захар, топка сладолед, плодово сладко, чаша кафе или чай. Насладете се максимално на бърз и вкусен домашен ябълков сладкиш с карамел, масло и ванилия.
Източник: YouTube/Schnelles Rezept
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ