Регистрация

Ябълков кекс с кисело мляко и зехтин



Ябълков кекс с кисело мляко и зехтин
Лесно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 920

Кекс с парченца ябълки и тесто от кисело мляко с яйца, захар и зехтин.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Народен кекс с ябълки показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Това е сладкиш с малко продукти и много вкус, а за да е по-полезен, кулинарят използва зехтин. Ако се спрете на този вид мазнина вместо традиционното олио, не използвайте Екстра Върджин, защото това маслиново олио не е пригодено да издържа на висока температура. А направата на сладкиша е доста лесна.

Ябълките се обелват, почистват и нарязват на малки кубчета. Покапват се с лимонов сок, за да не потъмнеят докато чакат реда си да влязат в рецептата. Режат се в началото, за да не се губи време след прибавянето на бакпулвера в сместа. Яйцата се разбиват с миксер със захарта докато се получи гладък крем - това отнема поне 5 минути. Следва към тях да се добави киселото мляко и зехтинът и отново да се разбие. В друга купа се смесват сухите съставки - брашно, ванилия на прах или ванилова захар и бакпулвер. Пресяват се във влажната част и се разбива докато се абсорбират. На финала се вкарват парчетата ябълки и по желание се добавя канела или смлян джинджифил.

Получената кексова смес се прехвърля в намазана с масло формичка и се пъхва в загрята на 170 градуса фурна. След 45 минути се проверява с дървен шиш или клечка за зъби - ако няма полепнало тесто, се изважда. Изчаква се да се охлади, обръща се от формичката и се поръсва с пудра захар. Как точно се приготвя този кекс и какви са количествата на съставките - гледайте във видеото на Звездев по-горе.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта