Шоколадови трюфели с ядки
Трюфели с аромат на кафе.
Необходими продукти:
- 250 г тъмен шоколад (поне 70% какао), натрошен или настърган
- 250 мл пълномаслена сметана
- 50 г неосолено масло, нарязано на кубчета и размекнато на стайна температура (но не разтопено)
- 1/4 пълна ч.л. гранули разтворимо кафе
- какао на прах за поръсване
По желание:
- нарязани лешници или други ядки по избор
- бренди, ром или друг алкохол по избор
Начин на приготвяне:
1. Сложете сметаната в тенджера и я оставете почти да заври.
2. Сложете шоколада и кафето в купа и бавно налейте горещата сметана в сместа. Разбърквайте внимателно докато целият шоколад се разтопи, след това оставете да се охлади за 2-3 мин.
3. Добавете кубчетата масло и продължете да разбърквате внимателно докато ганашът стане с консистенцията на майонеза и няма следи от маслото по повърхността.
4. Оставете да се охлади за поне 3 ч. в хладилника или най-добре за цяла нощ на хладно и проветриво място.
5. С охладени ръце оформете топчета с желаната големина и ги оваляйте в какао на прах.
6. Поднесете.
*Когато ги оваляте в какао на прах, трюфелите могат да се съхраняват до 2 дни. Ако искате да ги запазите за по-дълго, първо ги потопете в течен шоколад и след това в какао на прах.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ