Шоколадови мъфини с глазура от крема сирене
Нежно десертче с глазура от крема сирене и ванилия.
Необходими продукти:
- 113 г полу-сладък шоколад (нарязан) или шоколадов чипс
- 1/3 ч.ч. неподсладено какао на прах
- 3/4 ч.ч. захар
- 1/2 ч.ч. соево мляко (или обезмаслено)
- 1 яйце
- 2 белтъка
- 1 ч.л. ванилов екстракт
- 1/2 ч.ч. универсално брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
За глазурата:
- 170 г нискомаслено крема сирене (студено)
- 1/2 ч.ч. (или повече) пудра захар
- 1/2 ч.л. ванилия
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180ºС и подредете намаслени чашки за печене на мъфини в плитка тавичка.
2. Сложете шоколада в малка купа и го разтопете в микровълновата фурна за 2 мин. Разбъркайте до гладкост. (Може да го разтопите и в тенджера с двойно дъно или на водна баня на котлона.)
3. Разбийте какаото, 1/2 ч захар и млякото и гответе няколко минути на слаб до умерен огън. Разбийте до гладкост и след това прибавете разтопения шоколад.
4. В отделна купа разбийте яйцето, белтъците, останалата 1/2 ч захар и ванилията.
5. Прибавете при шоколадовата смес и разбъркайте до гладкост и докато се втвърди леко.
6. Смесете брашното и бакпулвера и ги добавете в крема.
7. Напълнете чашките за печене с течното тесто и печете за 20 мин. или докато клечка за зъби, пъхната в средата, излиза чиста.
8. Докато се пекат мъфините, пригответе глазурата. Нарежете крема сиренето на парчета и го сложете в купа. Може да използвате миксер, за да го разбиете до гладък крем. Бавно добавете пудрата захар и 1 с.л. мляко и ванилията. Смесете докато се получи консистенцията на глазура. Ако е необходимо, добавете още захар или мляко, съответно за да сгъстите или разредите.
9. Когато мъфините са готови, ги извадете от фурната и ги охладете напълно, преди да ги глазирате.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ