Регистрация

Чеснова супа от картофи, праз и боб

Чеснова супа от картофи, праз и боб
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 4005

Чеснова супа с бекон, бял боб, картофи и много подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 резена бекон, нарязани на малки парченца, широки около 1 см. (ако нямате бекон,  използвайте 3 с.л. масло)
  • 1 голям стрък праз лук (или 2 малки), бялата и светло зелените части, добре измит и нарязан на жулиени
  • 3 ч.ч. зеленчуков бульон (може и пилешки)
  • 3 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.ч. мляко
  • 5 скилидки чесън, пресован
  • 3 картофа с размера на детски юмрук, нарязани на кубчета от по 2 см.
  • 2 консерви боб канелини (бял боб) от по 340 гр., бобът изцеден и изплакнат
  • 2 дафинови листа
  • кора от пармезан  (по избор)
  • 1 с.л. чубрица
  • сол и черен пипер
  • магданоз, пармезан, черен пипер (за гарниране)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте на средно силен огън една голяма тенджера и сложете в нея парченцата бекон. Запържете ги малко докато станат леко хрупкави.

2. Прибавете нарязания на жулиени праз и запържете за още 6-7 минути докато поомекне.

3. Прибавете чесъна, разбъркайте и гответе около 1 минута докато започне да става прозрачен.

4. Добавете бульона, водата, картофите, дафиновия лист, пармезановата коричка, мащерката, щипка сол и три щипки черен пипер. Кипнете, след което намалете котлона и оставете да къкри около 20 минути или докато картофите омекнат.

5. Прибавете боба и млякото и оставете ястието да поври още около 10 минути.

6. Извадете коричката пармезан и дафиновите листа. На този етап можете да оставите ястието както си е, да намачкате картофите и боба леко с лъжица или да ги пюрирате с пасатора до желаната от вас консистенция.

7. Сервирайте супата, гарнирана с обилно количество настърган пармезан, малко свеж магданоз и черен пипер на вкус.

Вариации:

1. Добавете спанак, къдраво зеле, броколи, зелениши, цикория или други зеленчуци заедно с боба.

2. Заместете бекона с 3 с.л. зехтин, боба с няколко нарязани домата, а чубрицата, дафиновия лист и пармезана с къри на прах.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 15 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта