Целувчена торта с крем Шанти и ягоди
Домашна сметанова торта с ягоди и бадеми.
Бон Апети
Излъчен на 26.04.2018
Паста с целувчени блатове, белтъчен меренг, два пласта филирани бадеми, сметанов крем с ягоди и ананас и украса от ягоди готвят Лора и Стоян, за да покажат как се прави домашна плодова торта със сметана. Хрупкави участъци се редуват с нежни и добре напоени пластове, усещат се ядки и плодова сладост, обгърнати в сметанова мекота. Това е сладкиш за ценители, който може да се направи в домашната кухня.
Блатът е с три структури, които ясно си личат - в основата е бисквита, следва пласт целувчена хрупкавост, а върху него - запечени ядки. Трите пласта се приготвят отделно, но се пекат заедно. Първо правим основата - от разбито масло със захар и ванилова захар, към което прибавяме и жълтъци. Следва в друг съд да смесим брашното с бакпулвера и половината от него да разбием с масления крем. После добавяме мляко, разбиваме и чак на финала вкарваме останалото брашно. Сместа се разпределя на дъното на две еднакви тави, застлани с хартия за печене.
Втората част от блата се прави като се разбиват белтъци с щипка сол и кремотартар. Добавя се пудра захар и се разпределя внимателно върху първия пласт и в двете тави. Отгоре щедро се наръсват филирани бадеми. След това двете тави се пекат на 160 градуса за 25 минути и после се охлаждат.
Кремът се приготвя като се разбива течна животинска сметана със захар и ванилова захар. След това към нея се добавя заквасена сметана, нарязани на кубчета ягоди и ананс от консерва. Кремът се изсипва върху първия блат и се захлупва с втория. Отгоре се поръсва с пудра захар и се украсява с парчета ягоди. Може да се хапва и веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ