Холандска супа с грах
Супа с наденица, целина и грах.
Необходими продукти:
- 500 г белен грах
 - 1 парче шунка от бут с костта или свински джолан, около 500 г, или ребърца, или два свински крака
 - 100 г шарен бекон
 - 1 пушена наденица
 - 2 големи глави лук, нарязан не прекалено надребно
 - 1 голям морков
 - 2 стръка праз
 - 1 корен целина
 - 2 картофа
 - 1 връзка целина
 - пипер и сол на вкус
 - 2 л вода
 - хляб или ръжен хляб
 
Начин на приготвяне:
1. Изплакнете граха в гевгир под течаща вода. Не е необходимо да го накисвате във вода. Сложете вода да кипне с граха, шунката от бут и бекона. Оставете да заври и отстранете изплуващата на повърхността нечиста пяна. Излейте тази вода, изплакнете отново граха и месото и ги върнете на огъня с чиста вода.
2. Докато се сварят леко грахът и месото, пригответе зеленчуците:
3. Обелете корена целина, картофите и моркова ги нарежете на кубчета. Нарежете праза и го измийте. Прибавете зеленчуците в тенджерата и оставете да се варят докато грахът е готов (час и половина - два).
4. Извадете месото от тенджерата, обезкостете го и го нарежете на малки парчета, след което отново го върнете в тенджерата. Измийте стръка целина и нарежете или накъсайте листата. 20 мин. преди да свалите от огъня, прибавете цялата пушена наденица и целината. Опитайте и, ако се налага, овкусете с пипер и сол.
5. На този етап супата е сравнително течна. Оставете я да се охлади напълно и стоплете отново на следващия ден. Може да замразите отделни порции. В този случай добавете пушената наденица при затоплянето на равни порции. Когато затопляте супата, го правете внимателно.
6. Поднесете в големи купи с хляб. В стари рецепти от 19-и век пише да се поднася с препечен бял хляб, а в по-късни варианти с ръжен, но можете да поднесете и с обикновена франзела.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ