Хлебчета със сладко и бита сметана
Апетитни тестенки със свежо сладко от плодове.
Необходими продукти:
- 100 г масло, на стайна температура, + допълнително за мазане
- 500 г брашно с бакпулвер, + допълнително за поръсване
- 1 голяма щипка едра морска сол
- 40 г кафява захар
- 300 мл. прясно мляко, + допълнително за намазване
- прясна бита сметана
- хубаво сладко от ягоди или малини
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 220 С. Намажете леко с мазнина голяма тава за печене.
2. Пресейте брашното в дълбока купа. Нарежете маслото на кубчета и ги пуснете в центъра на брашното. Втрийте брешното с маслото до получаването на трохи. Прибавете солта, като я смачкате на малки песъчинки. Добавете захарта и разбъркайте.
3. Постепенно и при постоянно разбъркване добавете млякото до получаването на еднородна смес.
4. Омесете с ръце тестото леко, за да стане гладко. То трябва да е меко и еластично, на ръба на лепкавото. Ако ви се стори сухо, добавете още малко мляко.
5. Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и леко го разточете на лист с дебелина 2 ½ см. С остър нож разрежете от тестото правоъгълници с размери 4х7 см. Наредете правоъгълниците върху тавичката. Разточете отново останалото тесто и разрежете още правоъгълници.
6. Намажете хлебчетата с малко мляко и ги изпечете на средната решетка за 15 минути докато бухнат и добият златист цвят.
7. Охладете ги за кратко. Разрежете ги на две и ги намажете със сладко и битата сметана.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ