Регистрация

Френска мусака с коричка от картофено пюре

Френска мусака с коричка от картофено пюре
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 1589

Запечена кайма с грах и моркови под заливка от картофено пюре със сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 800 г картофи
  • вода за варенето + 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • 600 г кайма (телешка или смес)
  • сол и пипер
  • 1 голяма глава лук (около 120 грама)
  • 1 голям морков (около 150 г)
  • 1 ч.л. сух розмарин
  • 1 с.л. сос Уорчестър (или лют сос)
  • 2 с.л. брашно + 50 мл вода или бульон
  • 200 мл бульон (месен)
  • 125 г грах (консерва или замразен)
  • 50 г масло
  • 200 мл течна млечна незаквасена готварска сметана
  • червен пипер и магданоз за поръска след изпичане

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете, нарежете на парчета, измийте хубаво и сипете в тенджера. Залейте с вода, кипнете, отпенете, добавете солта и захлупете с капак. Оставете да се варят до готовност.

2. През това време си направете запръжката. Наситнете лука и моркова.

3. Сгорещете олиото в тиган и изсипете каймата. Гответе докато се разпадне на трохи. После оставете за 3 минути на умерен огън, за да се поизпари водата ѝ.

4. Добавете лука, гответе при периодично бъркане три минути, добавете и моркова и гответе още 3 минути. После оставете да си стои на котлона 2 минути.

5. Поръсете с розмарина, овкусете със сол и пипер, разбъркайте брашното с вода или бульон и залейте ястието. Размешайте и оставете за 2-3 минути.

6. Залейте с бульона и добавете грахта. Разбъркайте и оставете да се готви 4 минути.

7. Готовата запръжка прехвърлете в малка тава с високи бордове (около 18х24). Заравнете.

8. Картофите отцедете от водата на варенето и докато са топли смесете с маслото, сметаната, сол и пипер. Намачкайте на фино и гладко пюре. При необходимост можете да добавите малко мляко.

9. Разпределете пюрето върху запръжката. Гъстичко е, но с обратното на лъжицата ще успеете да го заравните без да разбърквате с каймяния пласт.

10. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 15-25 минути докато се образува коричка от лек златист загар.

11. След изваждане по желание поръсете с червен пипер и наситнени магданозени листа за разкош. После можете да сервирате вместо традиционната мусака.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта