Регистрация

Традиционни зелеви сарми с бял сос



Традиционни зелеви сарми с бял сос
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 3113

Сарми от прясно зеле с плънка от телешка кайма с ориз, които можете да поднесете с подкиселен бял сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Зелевите сарми са класическа народна рецепта. И докато през зимата българинът залага на кисело зеле, то целогодишно ястието може да се приготви и с прясно. А как точно се прави - показва Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Основните продукти са кайма, зеле, ориз, лук и мазнинка, а останалото е готвене и фантазия.

Зелето се сварява в подсолена вода, след което се отцежда и листата се отделят. Плънката се прави като наситнен лук се готви в растителна мазнина, добавя се измит бял ориз и кайма, разбъркана с малко вода, за да не става на бучки. Овкусява се със сол, пипер и риган по желание. Можете да добавите стафиди, да подлютите или да заложите на друга подправка, която харесвате. Щом каймата побелее, се снема от котлона.

Сармите се завиват и се редят плътно в тенджера. Поливат се с водата от варенето на зелето, малко мазнинка и се похлупват с чиния. Варят се под капак. Колко време отнема готвенето им и какви са точните продукти, гледайте във видеото на Звездев по-горе, където е разказано приготвянето на ястието стъпка по стъпка.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. ордьов
  2. 808
  3. 180
  4. сот
  5. 30
  6. Яйце
  7. 50
  8. нар
  9. цареви
  10. 500

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта