Регистрация

Торта с парено тесто, боровинки и ванилов крем



Торта с парено тесто, боровинки и ванилов крем
Трудно   |   Порции 16-20   |   Видяна: 3388

Торта Карпатка - голям еклер с ванилов крем и боровинки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 23.02.2018

Пищна захлупена торта, която представлява огромен еклер с плънка от ванилов млечно-яйчен крем, сметана и боровинкова част правят Лора и Стоян. Това е десерт, който изисква време в кухнята и ще ви понаучи да правите сладкиши, затова можете да го приемете като петъчно предизвикателство за сладкарско майсторство. Не е чак толкова трудно - опитайте и ще се убедите.

За начало се правят блатовете от парено тесто - типично за еклерите. В касерола се загряват мляко и масло със захар и щипка сол. Когато сместа кипне, се прибавя брашното и се бърка докато се получи тестена топка, която се отлепя от стените на съда. Огънят трябва да е умерен до силен. След това съда се маха от котлона, тестото се пресипва в купа, разбива се миксер и при непрестанно бъркане се добавят яйцата. От същата смес можете да изпечете еклери, но в този случай печем два блата за 18 минути на 200 градуса. После ги оставяме да се охладят.

През това време приготвяме боровинковия крем като замразените боровинки се изсипват в касерола със захар и лимонов сок. Кипват се за 10 минути. Нишестето се разбива в малко хладка вода и на тънка сруя се изсипва при боровинките. Сгъстеният плодов крем се маха от котлона.

Продължаваме с ваниловия крем като кипваме мляко и в него добавяме захар, семенцата на шушулка ванилия и самата разполовена шушулка. Оставяме да кипне. Яйчени жълтъци разбиваме с царевино нишесте и коняк. Темперираме с част от млякото и след това на тънка струя добавяме към млякото. Бъркаме докато се получи гъст крем. Пресипваме го в купа. Отделно разбиваме сметана на пяна. След това обединяваме сметаната с ваниловия крем.

Тортата сглабяме като първия блат намазваме с ванилов крем, след това изсипваме боровинковия сос и отгоре останалия крем. Захлупваме с втория блат и поръсваме с пудра захар, за да се заснежат карпатските върхове. Прибираме тортата в хлядилник за няколко часа и после сме готови да блеснем пред близките с идеален домашен десерт. Гледайте видеото, за да разберете как се прави стъпка по стъпка и какви са точните пропорции на продуктите.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта