Регистрация

Торта Наполеон по оригинална руска рецепта

Торта Наполеон по оригинална руска рецепта
Трудно   |   Порции 12   |   Видяна: 10230

Класическа руска торта, позната още като сладкиш Наполеон или просто Наполеонка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 ч.ч. брашно
  • 1,5 ч.ч. вода
  • 0,5 ч.л. сол
  • 20 капки лимонена киселина (лимонтозу)
  • 450 г масло (300 мл)
  • 6 с.л. брашно
  • 1 яйчен жълтък

За крема:

  • 750 мл мляко
  • 4 големи или 5 малки яйца
  • 75 г брашно
  • 190 г захар
  • ванилия на вкус

Начин на приготвяне:

* Важно правило - всички продукти трябва да са студени!

1. Разбийте в чаша яйчения жълтък със 150 мл вода. Преместете сместа в купа, добавете лимонена киселина и сол. Разбъркайте хубаво и добавете 3 ч.ч. брашно, след което замесете тесто. Консистенцията трябва да е като за кифлички. Акое прекалено твърдо - сипете още вода; ако е меко - добавете брашно. Когато вече не се лепи по ръцете, го покрийте с кърпа и го приберете за 30 мин. в хладилника.

2. Намачкайте маслото както си е студено, сипете в него 5-6 лъжици брашно, разбийте и оформете на четириъгълна формичка, най-добре квадрат с дебелина 2-2,5 см. Приберете в хладилника да се охлади.

3. Вземете тестото. В началото то е с форма на полукръг. Разточете го на кора с дебелина в средата до 1 см., а в крайщата - до 5 мм. Вземете изстудената маслено-брашнена смес и я сложете в средата на кората. Внимание - тестото трябва да е по-меко от маслото. Това е сигурен показател, че дотук се справяте добре.

4. Прегънете на две кората, като в средата й остане маслото. Прещипете хубаво крайщата, за да не изскочи отвътре маслото при по-силен натиск. Сега започнете да разточвате отново до дебелина 1 см. След това прегънете на 4 и приберете в хладилник за половин час.  След половин час можете отново да разточите до кора с дебелина 10 мм. и да сгънете на четири. Това упражнение може да се повтори до 4 пъти, но не повече, защото корите ще изтънеят прекалено много. Не забравяйте всеки път след това да прибирате тестото в хладилника, но не във фризер.

5. Когато сте приключили с разточването за последен път, опитайте да направите кората малко по-тънка. Добре е да е с температура между 15 и 17 градуса. Разточете я хубаво, а след това изрежете от нея правоъгълници или кръгове с помощта на чиния или друг вид формичка. Така ще получите корите за тортата. Печете ги по отделно в предварително загрята фурна на 230-250 градуса до покафеняване. След това изрежете крайщата с нож и ги натрошете на трохи. Идеята е корите да станат абсолютно еднакви по форма и размери, а обрезките да се използват за поръсване на тортата.

6. Крема пригответе като смесите млякото, яйчените жълтъци, ванилията, 75 г брашно и 140 г захар. Оставете да се готви на водна баня (водата не бива да кипва) до сгъстяване. През това време разбийте белтъците с останалите 50 от 190-те грама захар за крема. Щом жълтъчената смес е готова и леко истине, прибавете към нея битите белтъци и размесете хубаво.

7. Преминаваме към сглабяне на тортата. Поставете една кора, намажете с крем, поставете отгоре втора и пак намажете и така, докато корите свършат. Най-отгоре трябва да остане крем, както и тортата да бъде намазана отстрани с яйчената смес. За финал поръсете с трохите от изрезките на блатовете.  

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 3 часа
Време за готвене: 12 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
3
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта