Регистрация

Топки от сирене върху лют доматен сос



Топки от сирене върху лют доматен сос
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1141

Малфати от рикота върху канапе от пикантен сос с домати и босилек.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 26.09.2017

Подобие на нюди или равиоли правят Лора и Стоян, като наричат тези хапки от варено сирене малфати. Те представляват кюфтета от рикота с грана падано, които се сервират върху пикантен доматен сос с дъх на чесън и босилек. Ястието изисква и филийка хляб, защото доматената редукция може да бъде добре опикантена, а и е приятна за топкане.

Първо се приготвя доматения сос, като килограм домати се белят и нарязват на кубчета. Чесънът се наситнява, запържва се в зехтин, добавят се доматите, стрити сухи люти чушки или лют пипер на люспи и се осолява. После се оставя да къкри под капак за половин час, през който имаме време да приготвим и равиолите.

За тях се смесва сирене рикота с рендосано грана падано или кашкавал. Добавя се яйце и се бърка до сравнителна хомогеннсот. Овкусява се със сол и пипер, сипва се брашно за спойка и се резбърква до направата на сиренено тесто. Кипва се вода, подсолява се и щом заври, температурата се намля, за да падне под точката на кипене. С две лъжици се оформят хапки, които се варят в течността. През това време можем да подправим готовия доматен концентрат с пресни листенца наситнен босилек.

Сега разпределяме соса в чинии за сервиране, а отгоре с решетъчна лъжица вадим малфатите, като ги отцеждаме добре от водата. На финала покапваме със студено пресован зехтин и сервираме с рендосано на люспи грана падано, пармезан или кашкавал. Слагаме си и хляб встрани. Готово е за хапване.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта