Тарталети S’mor с шоколад и глазура
Шоколадови кексчета с аромат на ванилия.
Необходими продукти:
За тарталетите:
- 1 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити
- ¼ ч.ч. (1/2 пакет) масло, разтопено
- ½ ч.ч. масло, със стайна температура
- ½ ч.ч. светлокафява захар
- 2 големи яйца, със стайна температура
- 1 1/3 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- 2/3 ч.ч. прясно мляко
- 1 ч.л. ванилия
За шоколадовия пълнеж:
- 150 г полусладък шоколад, натрошен на парчета
- ½ с.л. масло, със стайна температура
- 1 ч.л. ванилова есенция
- 3 ч.л. прясно мляко
За глазурата от маршмелоу:
- 1/3 ч.ч. студена вода
- 2 с.л. неароматизиран желатин
- 1 ½ ч.ч. захар
- 2/3 ч.ч. царевичен сироп (или глюкоза)
- 1 щипка сол
- 1/3 ч.ч. вода
- 1 ч.л. ванилова есенция
- спрей с растително олио (или няколко капки обикновено олио)
Начин на приготвяне:
За тарталетите:
1. Смесете 1 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити с ¼ ч.ч. разтопено масло. Сипете 1 голяма супена лъжица от сместа във формички за тарталети, така че да покрие дъното и притиснете. Оставете настрана.
2. Разбийте с миксер за около 30 секунди ½ ч.ч. масло на висока скорост, докато не получите пухкава смес. Добавете кафявата захар. Разбивайте на средно висока степен, докато се получи лека, пухкава смес (за около 3 минути).
3. Добавете яйцата едно по едно, след това разбъркайте за около 30 секунди. Оставете настрана.
4. Разбъркайте в една купа брашното, натрошените пълнозърнести бисквити, бакпулвера и солта.
5. Смесете в отделна купа млякото и ванилията.
6. Добавете сместа от брашното и млечната смес към сместа от масло и захар. Разбъркайте докато получите хомогенна смес.
7. Изсипете сместа във формичките за тарталети (трябва да напълните 2/3 до 3/4 от всяка формичка).
8. Поставете формичките за тарталети на средната решетка в предварително загрята до 170°С фурна. Печете за около 20-22 минути, като към десетата минута завъртете тавата на обратно. Когато забодете клечка за зъби в кексчетата и по нея не се полепи тесто, значи че тарталетите са готови.
9. Извадете тарталетите от печката и ги оставете да изстинат за около 20-30 минути.
10. След като тарталетите изстинат, изрежете с нож дупка във всяка от тях. Сипете вътре шоколадовия пълнеж. (Ако искате, можете да сложите изрязаната част върху пълнежа, за да не потъне после глазурата.)
11. Залейте кексчетата с глазурата от маршмелоу като използвате намазнена шпатула.
12. Поръсете с шоколадов сироп и натрошени пълнозърнести бисквити.
За шоколадовия пълнеж:
1. В тенджера с двойно дъно смесете съставките за пълнежа, докато не получите хомогенна смес.
2. Оставете да изстине и напълнете всяка тарталета с една супена лъжица от пълнежа.
Глазура от маршмелоу:
1. Налейте 1/3 ч.ч. студена вода в купа. Добавете желатина, разбийте с миксер, оставете сместа да омекне за около 5 минути.
2. В средно голяма тенджера изсипете захар, царевичен сироп, сол и 1/3 ч.ч. вода. Похлупете с капак и оставете да заври. Махнете капака, оставете да ври, като разбърквате периодично, докато сиропът достигне температура 115°С и се сгъсти (около 5 минути).
3. Разбъркайте желатиновата смес в купа с миксер на ниска степен, като постепенно изсипвате сиропа, за да не пръска.
4. Постепенно увеличете степента на миксера до висока и разбърквайте, докато сместа се сгъсти, побелее и се надигне (около 12 минути).
5. Добавете ванилията и разбърквайте хубаво около 30 секунди.
6. Веднага след като приготвите глазурата, залейте кексчетата с нея, като използвате намазнена шпатула.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ