Регистрация

Тарталети S’mor с шоколад и глазура

Тарталети S’mor с шоколад и глазура
Трудно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 2930

Шоколадови кексчета с аромат на ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тарталетите:

  • 1 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити
  • ¼ ч.ч. (1/2 пакет) масло, разтопено
  • ½ ч.ч. масло, със стайна температура
  • ½ ч.ч. светлокафява захар
  • 2 големи яйца, със стайна температура
  • 1 1/3 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 2/3 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.л. ванилия

За шоколадовия пълнеж:

  • 150 г полусладък шоколад, натрошен на парчета
  • ½ с.л. масло, със стайна температура
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • 3 ч.л. прясно мляко

За глазурата от маршмелоу:

  • 1/3 ч.ч. студена вода
  • 2 с.л. неароматизиран желатин
  • 1 ½ ч.ч. захар
  • 2/3 ч.ч. царевичен сироп (или глюкоза)
  • 1 щипка сол
  • 1/3 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. ванилова есенция
  • спрей с растително олио (или няколко капки обикновено олио)

Начин на приготвяне:

За тарталетите:

1. Смесете 1 ч.ч. натрошени пълнозърнести бисквити с ¼ ч.ч. разтопено масло. Сипете 1 голяма супена лъжица от сместа във формички за тарталети, така че да покрие дъното и притиснете. Оставете настрана.

2. Разбийте с миксер за около 30 секунди ½ ч.ч. масло на висока скорост, докато не получите пухкава смес. Добавете кафявата захар. Разбивайте на средно висока степен, докато се получи лека, пухкава смес (за около 3 минути).

3. Добавете яйцата едно по едно, след това разбъркайте за около 30 секунди. Оставете настрана.

4. Разбъркайте в една купа брашното, натрошените пълнозърнести бисквити, бакпулвера и солта.

5. Смесете в отделна купа млякото и ванилията.

6. Добавете сместа от брашното и млечната смес към сместа от масло и захар. Разбъркайте докато получите хомогенна смес.

7. Изсипете сместа във формичките за тарталети (трябва да напълните 2/3 до 3/4 от всяка формичка).

8. Поставете формичките за тарталети на средната решетка в предварително загрята до 170°С фурна. Печете за около 20-22 минути, като към десетата минута завъртете тавата на обратно. Когато забодете клечка за зъби в кексчетата и по нея не се полепи тесто, значи че тарталетите са готови.

9. Извадете тарталетите от печката и ги оставете да изстинат за около 20-30 минути.

10. След като тарталетите изстинат, изрежете с нож дупка във всяка от тях. Сипете вътре шоколадовия пълнеж. (Ако искате, можете да сложите изрязаната част върху пълнежа, за да не потъне после глазурата.)

11. Залейте кексчетата с глазурата от маршмелоу като използвате намазнена шпатула.

12. Поръсете с шоколадов сироп и натрошени пълнозърнести бисквити.

За шоколадовия пълнеж:

1. В тенджера с двойно дъно смесете съставките за пълнежа, докато не получите хомогенна смес.

2. Оставете да изстине и напълнете всяка тарталета с една супена лъжица от пълнежа.

Глазура от маршмелоу:

1. Налейте 1/3 ч.ч. студена вода в купа. Добавете желатина, разбийте с миксер, оставете сместа да омекне за около 5 минути.

2. В средно голяма тенджера изсипете захар, царевичен сироп, сол и 1/3 ч.ч. вода. Похлупете с капак и оставете да заври. Махнете капака, оставете да ври, като разбърквате периодично, докато сиропът достигне температура 115°С и се сгъсти (около 5 минути).

3. Разбъркайте желатиновата смес в купа с миксер на ниска степен, като постепенно изсипвате сиропа, за да не пръска.

4. Постепенно увеличете степента на миксера до висока и разбърквайте, докато сместа се сгъсти, побелее и се надигне (около 12 минути).

5. Добавете ванилията и разбърквайте хубаво около 30 секунди.

6. Веднага след като приготвите глазурата, залейте кексчетата с нея, като използвате намазнена шпатула.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта