Регистрация

Тарталета с праз и сирене

Тарталета с праз и сирене
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 3516

Запеканка със зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 500 г пшенично брашно, тип 500
  • 200 г масло
  • 200 г зеленчукова мазнина
  • 200 мл студена вода 
  • 1 с.л. сол

За пълнежа от праз:

  • 3 стръка праз, почистен и нарязан
  • 1 глава лук, нарязан на кубчета
  • 100 мл сметана
  • 100 г сирене гауда, настъргано
  • щипка индийско орехче
  • сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното със солта и водата и омесете гладко тесто.

2. Разточете го и покрийте с резени масло, сгънете като плик за писмо и разточете отново (ако стане лепкаво, поръсете с още брашно или сложете в хладилника за малко). Продължете така докато свърши маслото и зеленчуковата мазнина.

3. Сгънете и оставете в хладилника за 30 мин., след това отново разточете и направете на плик и оставете в хладилника. Повторете тази процедура поне 4 пъти, но не повече от 6. Всеки път, когато тестото започне да залепва, прибавяйте брашно и/или дръжте по-дълго в хладилника.

4. Когато е готово, оставете в хладилника за 1 час.

5. Можете да използвате за много ястия, за бисквитки или за солени и сладки тарталети.

6. Изпържете лука и праза и когато са готови, добавете сметаната и сиренето. Разбъркайте хубаво и добавете индийско орехче, сол и пипер. Оставете да се охлади.

7. Разточете тестото, изрежете кръг, който да е малко по-голям от тавичката за тарталети. Прехвърлете тестото в съда и използвайте излишното за украсата отгоре.

8. Покрийте с пълнежа от праз.

9. Печете около 20 мин. в предварително загрята фурна на 250 С.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта