Тарталета с праз и сирене
Запеканка със зеленчуци.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г пшенично брашно, тип 500
- 200 г масло
- 200 г зеленчукова мазнина
- 200 мл студена вода
- 1 с.л. сол
За пълнежа от праз:
- 3 стръка праз, почистен и нарязан
- 1 глава лук, нарязан на кубчета
- 100 мл сметана
- 100 г сирене гауда, настъргано
- щипка индийско орехче
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното със солта и водата и омесете гладко тесто.
2. Разточете го и покрийте с резени масло, сгънете като плик за писмо и разточете отново (ако стане лепкаво, поръсете с още брашно или сложете в хладилника за малко). Продължете така докато свърши маслото и зеленчуковата мазнина.
3. Сгънете и оставете в хладилника за 30 мин., след това отново разточете и направете на плик и оставете в хладилника. Повторете тази процедура поне 4 пъти, но не повече от 6. Всеки път, когато тестото започне да залепва, прибавяйте брашно и/или дръжте по-дълго в хладилника.
4. Когато е готово, оставете в хладилника за 1 час.
5. Можете да използвате за много ястия, за бисквитки или за солени и сладки тарталети.
6. Изпържете лука и праза и когато са готови, добавете сметаната и сиренето. Разбъркайте хубаво и добавете индийско орехче, сол и пипер. Оставете да се охлади.
7. Разточете тестото, изрежете кръг, който да е малко по-голям от тавичката за тарталети. Прехвърлете тестото в съда и използвайте излишното за украсата отгоре.
8. Покрийте с пълнежа от праз.
9. Печете около 20 мин. в предварително загрята фурна на 250 С.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ