Регистрация

Сьомга с праз, масло и подправки

Сьомга с праз, масло и подправки
Средно   |   Порции 2   |   Видяна: 3757

Печена сьомга с лук и тиквички.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 400 г стек от сьомга (едно парче с дебелина 2 пръста, за 2 порции)
  • 2-3 с.л. масло
  • 1 малък стрък праз
  • 1/3 тиквичка (количеството е според мястото, което ще остане свободно в тигана от сьомгата и праза)
  • лимонов пипер
  • прясно смлян пипер (по възможност 5 разновидности)
  • соев сос (гъст)
  • 2 ч.л. естрагон
  • провансалски подправки (смес от сушен босилек, розмарин, риган, мащерка)

Начин на приготвяне:

1. Разделете стека на две парчета и отстранете кожата и костите. Измийте рибата със студена вода и подсушете.

2. Нарежете праза (използвайте както бялата, така и зелената част) на всеки 10 см и нарежете всяко парче по дължина на ленти.

3. Разтопете маслото в тиганче. Сложете резените праз по краищата на тигана, като оставите място в центъра за сьомгата. Сложете я в пръстена от праз и оставете да се готви без да разбърквате. През това време нарежете 1/3 тиквичка (или просто колкото място има останало в тигана между сьомгата и праза), след това я нарежете на две и направете 4-5 прореза в месото й (но не през кората). Сложете парчетата тиквичка в центъра на тигана с кората нагоре и прорезите към дъното, между парчетата сьомга.

4. Поръсете праза с естрагон и провансалските подправки, а рибата с пипер.

5. Когато рибата се е сготвила наполовина, трябва да я обърнете. За целта, за да ви е по-лесно, извадете тиквичката и когато обърнете парчетата сьомга, я върнете в тигана, този път с кората надолу.

6. Поръсете с малко гъст соев сос върху тиквичката (на вкус - имайте предвид, че това ще е единственото посоляване на ястието). Заради прорезите, тиквичката трябва да се е отворила. Поръсете рибата с малко лимонов пипер и по желание изстискайте и лимонов сок.

7. Гответе до желаната готовност на рибата, без да я препичате, за да не остане суха. Поднесете по същия начин, по който е подреден тиганът - пръстен от праз в най-външния край, в средата сьомга с тиквичка между тях.

8. Ако искате празът да не е прекалено хрупкав, въпреки че по-суров придава различен аромат на ястието, го сложете в тигана преди разтопеното масло и забавете прибавянето на сьомгата и тиквичката.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта