Регистрация

Супа щи с телешко и печено зеле

Супа щи с телешко и печено зеле
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 113

Зимна супа от кисело зеле с месо, зеленчуци и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 800 г телешко месо
  • 600 г кисело зеле
  • 40 г масло
  • 3 картофа
  • 1 морков
  • 2 глави лук
  • 30 г сухи гъби
  • 1/2 бяла ряпа
  • 2-4 скилидки чесън
  • сол, пипер, бахар и дафинов лист
  • връзка магданоз
  • заквасена сметана за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Измийте телешкото месо. В тенджера сипете 2 литра хладка вода, пуснете месото в нея и щом закипи отпенете бульона. Направете го още два пъти в рамките на следващите 10 минути. След това добавете моркова, нарязан на едри колелца, дафинови листа на вкус, черен пипер и бахар на зърна и една глава лук, нарязана на едро. Намалете огъня и оставете да къкри час и половина. Проверявайте периодично дали е нужно да добавите още вода. След това посолете на вкус и оставете да ври още час и половина.

2. Вземете си гювече или глинен съд с капак и вътре нарежете зелето. Ако е прекалено кисело, добавете 1/2 ч.ч. вода, ако е с приятна киселост - сипете 1/2 ч.ч. от саламурата му. Отгоре нарежете чесъна, другата глава лук и ряпата. После сложете и маслото, нарязано на няколко бучки. Пуснете да се пече на 180 градуса във фурна за 3 часа, като на всеки 30 минути проверявате да не загори зелето. Ако тръгне да го прави, сипете няколко лъжички вода. След три часа извадете зелето от фурната - ароматът му е неустоим и в него се крие очарованието на супа щи.

3. Залейте сухите гъби с топла вода.

4. Прецедете бульона и го върнете в съда, където в врял. Месото охладете, за да не пари на пръстите и нарежете на малки хапчици. Върнете ги в течността и добавете обелените и нарязани на парченца картофи. Добавете 1-2 с.л. брашно, разтворено в малко вода за сгъстяване на бульона. Изсипете го през цедка и бъркайте непрестанно - така няма да стане на бучки. Следва да изиспете зеленчуците от фурната в супата. После наситнете гъбите и сложете и тях в тенджерата. Добавете още 1-2 дафинови листа и оставете да къкри 40 минути. На 30-тата минута добавете наситнения магданоз.

5. Поднесете супата с лъжичка заквасена сметана и любимия хляб.

Източник: lozhka.su

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта