Регистрация

Стромболи - постно калцоне с маслини



Стромболи - постно калцоне с маслини
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 1571

Постен захлупен сандвич с пълнозърнесто тесто.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 22.11.2017

Пълнен постен хляб със зеленчуци, гъби и маслини месят Лора и Стоян, като разказват историята на тестено изделие, което нито е сандвич, нито е точно пица, но доста прилича и на двете, защото представлява продълговат хляб от хрупкаво тесто, който увива богат пълнеж - в случая вегански. 

Започваме като замесваме медено тесто от пълнозърнесто брашно. В купа разтваряме суха мая във вода, а в друга - смесваме брашното със солта. После добавяме шупналата мая, зехтн и мед и замесваме еластично тесто, което се оставя да втаса. А през това време приготвяме всичко останало.

Продължаваме с доматеня сос за пици, който правим като запържваме наситнени лук и чесън до позлатяване в зехтин. След това добавяме консерва белени домати на кубчета, готвим до леко редуциране и овкусяваме със сол, пипер и наситнен пресен босилек. Махаме от огъня и продължаваме нататък.

Нарязваме моркови, тиквичка, печени червени и сурови зелени чушки на ситно. Отделно режем и печурки на четвъртини. Първо запържваме печурките до омекване, след това ги вадим от тигана в чиния и готвим останалите зеленчуци в още зехтин. Запържените зеленчуци пресипваме в купа и смесваме със зелени маслини без костилка.

Тестото премесваме и разделяме на 2 части. Всяка от тях разточваме върху хартия за печене или рогозка на правоъгълник. След това мажем с доматения сос, поръсваме с гъби, а после и със зеленчуци. Завиваме стегнато руло и прехвърляме в тавичка. Правим разрези по диагонал на хлебчетата и след това ги оставяме да втасат повторно.

На финала печем за 30-40 минути, като предварително можем да намажем със зехтин горната кора. После сервираме с любим сос по желание.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта