Регистрация

Солени сълзици с маслено тесто



Солени сълзици с маслено тесто
Трудно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 1750

Соленки с чедър и бяло сирене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 26.04.2018

Соленки със сирене и домашно многолистно тесто с масло и крем сирене правят Лора и Стоян, за да започнат да запълват инвентара от рецепти за бирени и винени мезета преди предстоящото Световно първенство по футбол. Това са познатите сълзици, наричани още ушички, които представляват хрупкаво тесто на много пластове, оформено като слонско ухо и запечено с някаква плънка. И ако по традиция тя е захар, то в тази рецета я заменяме със сирена, за да се получи идеален компаньон за чашката и мача.

Тестото е трудоемко, но пък лесно за запомняне и се прави само от три продукта, смесени в еднакво количество - масло, крем сирене и брашно. Замесват се и почиват в хладилник. После се разточват и прегъват три поредни пъти като тесто за кроасани и пак идва време за студена почивка. Разточването трикратно, преплащането и изстудяването се повтарят още 3 пъти. Така се получават пластовете на многолистното тесто. А как точно се разточва и нагъва - гледайте от Стоян Сейменски във видеото.

Готовото тесто се разточва на тънка кора и се намазва с горчица. Пълни се с натрошено бяло сирене и рендосан чедър. Поръсва се с риган и двата края се навиват към средата. Намазва се с разбито яйце и се поръсва със семена сусам. После почива още час.

Накрая нарязваме рулото на соленки с дебелина около сантиметър, редим ги в тава, застлана с хартя за печене и готвим за кратко на фурна. После се наслаждаваме на хрускавия краен резултат.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 5 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта