Регистрация

Сладък тутманик с масло, ванилия и млечен сос

Сладък тутманик с масло, ванилия и млечен сос
Трудно   |   Порции 6-12   |   Видяна: 1028

Домашен тутманик тип десертна баница със захар и масло, напоена в сладък млечен сос с ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За втасване на маята:

  • 100 мл топло мляко
  • 1 ч.л. захар
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 ч.л. суха мая (10 г) + 1 ч.л. брашно

За сиропа:

  • 150 мл мляко
  • 2 с.л. захар
  • ванилова захар или есенция

За намазката:

  • 100 г масло
  • 50 г захар
  • ванилия (екстракт, есенция или друго)

За тестото:

  • 400 г брашно
  • 2 жълтъка или 1 яйце
  • още брашно за премесването и набрашняването при месене

Начин на приготвяне:

1. Започнете със сместа за втасване като стоплите 100 мл мляко до температура от около 50-60 градуса и го изсипете в купа. Добавете захарта, солта, сухата мая и брашното и разбъркайте. Оставете в топла стая за 25 минути.

2. През това време направете заливката като подгреете 150 мл мляко със захар и ванилия до разтваряне на захарта.

3. Пресейте брашното в купа. Залейте с втасалата смес, добавете яйце или жълтъци и замесете тесто. Ако е прекалено сухо, можете да сипете още малко мялко.

4. Тестото оставете в купа, покрита с кърпа, да втаса за 40-50 минути.

5. Маслото за намазката (добре е да е оставено предварително в купа на кубчета на топло място, за да омекне) намачкайте с вилица със захарта и ванилията.

6. Върху набрашнен плот разточете втасалото тесто на правоъгълник като едната страна е два до 3 пъти по-голяма от другата. Намажете с маслото със захар и ванилия по цялата горна повърхност, след което завийте на руло. Рулото нарежете напречно на 10-12 рулца.

7. Подредете рулцата в намазана с масло тавичка с високи бордове и полейте с поливаната заливка с мляко и захар. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор или 200 без вентилатор за 18 минути.

8. Извадете, полейте с останалото мляко и върнете в печката на 180 градуса без вентилатор до готовност - още 20-тина минути.

9. След изваждане можете да напръскате с мокри ръце и да покриете с кърпа за 10 минути. Посе е готово за хапване - топла сладка питка с масло и захар в млечна заливка.

 

Източник: YouTube/Дневник Домохазяйки

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта