Сладки с маслено тесто
Сладки с конфитюр от круши.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г пшенично брашно тип 500
- 200 г масло
- 200 г растителна мас
- 200 мл студена вода
- 1 лъжица сол
За гарниране:
- 200 г захар
- 100 г конфитюр от круши
- 1 яйце, бъркано
Начин на приготвяне:
1. Смесете брашното със солта и водата и омесете, така че да получите гладко тесто.
2. Разточете тестото на лист и го покрийте с парченца масло. Загънете го като плик и отново го разточете (ако тестото стане лепкаво, наръсете го с още брашно или го сложете за малко в хладилника). Продължете така докато свършат маслото и растителната мас.
3. Оформете на топка и сложете в хладилника за 30 минути, след което отново разточете тестото и го сгънете на плик, разточете отново, сгънете и отново сложете в хладилника. Повторете процеса поне 4 пъти, но не повече от 6 пъти. При всяко разточване можете да добавяте брашно или да задържите тестото още малко в хладилника ако е станало лепкаво.
4. Когато тестото е готово, оставете го в хладилника за 1 час.
5. За да направите сладки, разточете тестото на лист с дебелина 7 мм. Разрежете го на правоъгълници, намажете с яйцето, посърете със захар и украсете с малки парченца от сладкото (не слагайте прекалено много сладко, защото при загряването то се разтапя и разтича).
6. Печете в предварително загрята на 250 С фурна само за няколко минутки - до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ