Регистрация

Сладкиш с мандарини и извара

Сладкиш с мандарини и извара
Средно   |   Порции 10-12   |   Видяна: 1858

Цитрусов пирог с извара, мандарини и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 150 г извара
  • 4 с.л. олио
  • 1 яйце
  • 2 с.л. захар
  • 350 г брашно
  • 1/2 пакет бакпулвер (5 грама или 1 ч.л. )

За плънката:

  • 3 яйца
  • 600 г пресни мандарини
  • 1 лимон
  • 100 г масло
  • 150 г захар
  • 750 г извара
  • 250 мл течна животинска сметана
  • 1/2 пакет бакпулвер

Начин на приготвяне:

1. В купа изсипете изварата за тестото. Разбийте я с миксер, добавете олиото и разбийте отново. Ако искате да сте още по-прецизни, можете да я минете през цедка или тензух, но отнема повече време.

2. Добавете в изварата и яйцето и разбийте отново. След това вкарайте захарта, после постепенно - и предварително пресятото и смесено с бакпулвера брашно. Бъркайте до получаването на шуплесто тесто.

3. Намаслете дъното и стените на кръгла тава с диаметър 24 см. и стени 8 см. Разточете тестото в нея, като оформите и бордове. Приберете в хладилника докато стане готова плънката.

4. Остържете си лимоновата кора, като измиете плода добре или си купите БИОлимон с необработвана кора. Изстискайте си и 1 с.л. от сока му.

5. Разделете белтъците от жълтъците на яйцата за плънката. Белтъците разбийте на пяна и приберете в хладилника. Жълтъците разбийте на бял крем с маслото (на стайна температура) и захарта. Когато се получи хомогенен крем, добавете изварата, сметаната, бакпулвера, лимоновите корички и лимоновия сок. Разбийте много добре.

6. Изсипете битите белтъци при сметановата смес и с шпатула обединете двата крема. Тук не се пуска миксер, защото ще спихне текстурата на плънката.

7. Почистете мандарините от кората и ги разделете на парченца.

8. Извадете формата от хладилника, излейте в нея крема и отгоре подредете мандарини.

9. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час. Когато горната част започне да покафенява, извадете сладкиша и покрийте с алуминиево фолио. После върнете обратно да се допече. Ако фурната е загубила топлина при ваденето, можете да удължите печенето с 5 минути.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта