Семейни палачинки с млечно тесто
Домашни палачинки с мляко, яйца и сода за хляб.
Необходими продукти:
- 1 литър мялко
- 500 грама брашно
- 4 яйца
- 2 с.л. растително масло
- 2 ч.л. захар
- 1 щипка сол
- 1 щипка сода за хляб
- 1 ч.л. вода
- масло, маргарин или олио за намазняване на тигана при печене
Начин на приготвяне:
1. Разбийте яйцата със захарта и добавете половината от затопленото прясно мляко. Нека не е нито прекалено горещо, нито много студено. В сместа сложете и щипка сол.
2. Пресейте брашното и внимателно го прибавете в сместа на малки порции при непрестанно бъркане, като се стараете да не се образуват бучки. След него сложете содата и растителната мазнина. Мешайте до хомогенизиране.
3. Изсипете и другата половина мляко в течното тесто и разбийте добре.
4. Сгорещете тиган и намазнете дъното му. Изсипете част от палачинковата смес така, че да не е много тънка или много дебела. С въртеливи движения на дръжката разстелете тестото равномерно по дъното на тигана и печете до готовност. Обърнете и печете от другата страна.
5. Ако искате да постигнете ефекта на снимката, след като завиете палачинката с желаната от вас плънка, я разрежете под наклон през средата.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ