Регистрация

Семейни кюфтета с кайма, зеле, картофи и доматен сос

Семейни кюфтета с кайма, зеле, картофи и доматен сос
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 938

Печени кюфтета от кайма и зеле с коричка от кортафено пюре и заливка от доматен сос с кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 150 г прясно зеле
  • 500 г кайма
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • връзка магданоз - само листата
  • сол и черен пипер
  • 1 с.л. сладък червен пипер
  • 3 с.л. брашно
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 яйца

За картофеното пюре:

  • 500 г картофи
  • 2/3 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 2/3 ч.л. кимион
  • 3 с.л. мляко
  • 50 г кашкавал

За заливката:

  • 100 мл доматено пюре
  • вода при необходимост
  • 100 г кашкавал

Начин на приготвяне:

1. Пуснете картофите да се сварят с все обелките.

2. Нарежете зелето на тънки лентички и изсипете в голяма тава.

3. Добавете каймата, рендосаните или минати през чопър лук и чесън, зехтина, брашното, сол и черен пипер на вкус и наситнения магданоз. Разбъркайте много добре. Чукнете яйцата и разбъркайте отново.

4. Вземете правоъгълна йенска тава или друга неголяма правоъгълна тава с високи бордове. Оформете 8 дебели и продълговати кюфтета от сместа и наредете плътно едно до друго.

5. Сварените картофи обелете, нарежете на парчета в купа, добавете сол, черен пипер, кимион и мляко и намачкайте на пюре. Рендосайте върху пюрето 50 г кашкавал и разбъркайте хубаво. Пак с ръце оформете 8 кюфтета. Сплеснете месните кюфтета леко и им сложете шапчиците от картофено пюре под формата на дебели продълговати кюфтета като долните.

6. Ако доматеният сос е прекалено гъст, разбийте го с 2-3 с.л. вода и залейте кулите от месо със зеле и картофена покривка. Отгоре рендосайте 100 г кашкавал.

7. Пъхнете в студена фурна, ако тавата е йенска и пуснете на 180 градуса за 45 минути. Ако използвате метална тава, пъхнете в сгорещена на 180 градуса фурна за 35 минути.

 

Източник: YouTube/Vargasavour

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта