Свинска пържола с магданозени картофки
Печено свинско с картофена гранитура и сметанов сос.
Необходими продукти:
- 2 свински пържоли (можете да използвате и по-сухо свинско месо, защото сосът ще го разведри)
- 400 г дребни картофи
- връзка магданоз
- 4 скилидки чесън
- 1 с.л. лимонов сок
- 4 с.л. зехтин
- 30 г масло
- 100 мл сметана (течна, млечна, готварска)
- 1 ч.л. мека горчица
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте добре и сварете във вода. Обелете. Можете да разполовите и посолите.
2. През това време гответе паралелно и останалата част от ястието. Пържолите обтрийте със сол и пипер, покапете с 1 с.л. зехтин и запечете на тиган за по няколко минути от страна - времето зависи от дебелината на месото. Прехвърлете във фолио и увийте да почиват.
3. В тигана от готвенето им добавете сметаната и гочицата. Разбъркайте докато се разтворят. Добавете и 1 скилидка намачкан чесън. Кипнете и оставете да покъкри докато се редуцира. После махнете от котлона, пресипете в сосиера и добавете студеното масло.
4. Магданоза наситнете и счукайте листата с чесъна. Добавете зехтина и лимоновия сок. Посолете щедро.
5. Сглобете чинията като поставите месо и картофи. Картофите залейте с магданозения сос, а мръвката - със сметановия. Можете да оставите сосовете встрани, за да си сложи всеки колкото му е вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ