Сардина с доматен сос и кисели краставички
Задушена дребна риба с доматен сос.
Необходими продукти:
- 1 кг сардина или друга дребна риба (цаца, сафрид)
- 150 мл олио
- 115 мл оцет
- 2 ч.л. сол
- 10-15 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 2-3 кисели краставички
- 70 мл доматено пюре
- 1 ч.л. захар
- малко вода
Начин на приготвяне:
1. Почистете рибата от карантия и люспи, ако това е възможно. Осолете я.
2. Вземете малка тава с високи бордове. На дъното ѝ пуснете зърната червен пипер и дафиновия лист. Подредете рибките плътно една върху друга. Залейте с олиото, оцета и малко вода, така че да ги покрие. Отгоре притиснете с чиния, в която можете да сложите и камък за тежет.
3. Гответе на силен огън докато заври. Една минута след това намалете огъня на слаб към умерен и оставете ястието да къкри 3 часа. Трябва да изври течността и да остане само на мазнина.
4. Махнете рибата от огъня. Изсипете събралата се мазнина в касерола и подгрейте. Добавете доматеното пюре и захарта и кипнете. С получения сос залейте отново рибата и пак кипнете.
5. Добавете киселите краставички, нарязани на малки полумесеци. Готовото ястие сервриайте със соса докато е топло.
* Тази рецепта е приложима и за по-едра риба, която предварително сте обезкостили и филетирали.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ