Регистрация

Салата с омар, задушен в чай, с жълто и червено цвекло

Салата с омар, задушен в чай, с жълто и червено цвекло
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 2766

Отлично ястие за любителите на морска храна, съчетано с нетрадиционна зеленчукова гарнитура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За цвеклото:

  • 2 глави средно голямо жълто цвекло
  • 2 глави средно голямо червено цвекло
  • 1/4 ч + 2 с.л. зехтин
  • 1/4 ч пресен лимонов сок
  • сол и пипер

За пушения омар:

  • 2 омара
  • 1 ч кафява захар
  • 2 с.л. листа черен чай (или жасминов)

За естрагоновия сос Бьор блан:

  • 2 с.л. ситно нарязан шалот
  • 1/4 ч бяло вино
  • 1/4 ч бял винен оцет
  • 1/2 ч масло, нарязано на малки парчета
  • 1/4 ч.л. много лют пипер
  • сол на вкус
  • 2 с.л. ситно нарязан пресен естрагон

Начин на приготвяне:

На цвеклото:

1. Измийте цвеклото и отрежете корените и стеблото. Поръсете с 2 с.л. зехтин.

2. Печете в предварително загрята на 180ºС фурна, докато нож може лесно да влезе - около 1 1/2 часа.

3. Когато цвеклото се охлади достатъчно, обелете кожата с ръка или с нож.

4. Нарежете цвеклото на филийки и поръсете със сол и пипер и полейте с лимоновия сок и останалия зехтин.  Най-добре да го направите един ден предварително, за да попие вкуса.

На пушения омар:

1. Пригответе омара и го задушете на пара за 8 мин. Счупете черупката, за да се опуши по-лесно. В еднократен алуминиев съд поръсете кафявата захар и покрийте с листата чай. Включете съда за печене на пара и поставете омара върху чая и захарта. Кафявата захар се разтваря и изпича листата чай, като създава вкусен пушек. Когато се види пушек, изключете съда и оставете омара вътре за около не повече от 10 мин., за да не се развали деликатният му вкус. Извадете месото на омара и го нарежете на хапки. Също може да се направи един ден предварително и да се охлади.

На естрагоновия сос Бьор блан:

1. Смесете шалота, виното и оцета в тенджера за сотиране и варете докато се сгъсти до консистенция на сироп. Изключете огъня и добавете маслото малко по малко, като разклащате хубаво съда, за да се обедини сместа. По-добре не разбърквайте, за да стане по-обемен сосът. Овкусете сотето със сол, пипер и естрагон.  Този сос не е много траен и затова е най-добре да се приготви малко преди сервиране.

За сервиране:

1. Внимателно притоплете омара и цвеклото в предварително загрята на 160ºС фурна, но не оставяйте да се сгорещят. Подредете цвеклото в чиния за сервиране, отгоре сложете омара и поръсете с белия естрагонов сос.

 

Източник:www.opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта