Регистрация

Салата от печено цвекло с босилек и крем сирене

Салата от печено цвекло с босилек и крем сирене
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 1195

Ордьовър от цвекло с крема сирене и босилков сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 глави цвекло
  • 4 с.л. мед
  • 1,5 с.л. балсамов оцет
  • сол

За соса:

  • 20 листа пресен босилек
  • листата на 1/2 връзка магданоз
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 150 мл зехтин
  • 30 мл (2 с.л.) лимонов сок

За млечната част:

  • 1 опаковка (125 г) крем сирене
  • 50 мл заквасена сметана или кисело мляко от висок процент
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1/3 ч.л. лют пипер
  • 1 с.л. зехтин
  • 5-8 листа пресен босилек
  • 1-2 скилидки чесън
  • пресен босилек и ядки (кедрови или натрошени орехови) за поднасяне

Начин на приготвяне:

1. Започнете с цвеклото. Смесете меда и оцета в купичка. Откъснете си 4 листа алуминиево фолио, а главите цвекло измийте много добре. Изтъркайте дори с тел отвън, защото после няма да се белят. Поставете всяка глава цвекло в лист фолио и отгоре покапете с медено-оцетения сос. Посолете и увийте. Подредете главите цвекло в тава и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 1 час.

2. През това време направете останалите компоненти на салатата. Продължаваме с ароматното масло. За целта в купата на чопъра сложете листата магданоз и босилек, добавете солта, пипера, захарта, зехтина и лимоновия сок и пюрирайте. Прехвърлете си в сосиера.

3. Млечната спойка направете като отпуснатото на стайна температура крем сирене смесите със заквасена сметана или кисело мляко и добавите лимоновия сок, лют пипер, сол, намачкания на паста чесън и наситнените листа босилек. Разбъркайте. Залейте със зехтина и разбъркайте отново. Можете да прехвърлите в пош за еднократна употреба или в найлонов плик. Можете да работите и директно с чаена лъжичка. Приберете за 20 минути в хладилника.

4. Готовото цвекло охладете и нарежете на кръгчета с дебелина до 1 см. Ако имате ренде за чипс, ще ви е най-лесно.

5. Започнете сглабянето на салатата като в индивидуални чинии (4 броя) сложите резен цвекло, намажете с малка част от млечния сос, боцнете лист босилек и захлупите с втори резен цвекло. Така до изчерпване на количествата. На финала се завършва с "шапка" от млечния сос. После се залива с ароматния зехтин и по желание се украсява с поръска от ядки.

Изглежда доста елегантно и е вкусно!

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта